Започна делото, което ще реши съдбата на Оскар Писториус

снимка: БТА/XINHUA

Оскар Писториус застана пред съда, за да разбере окончателната си присъда. Атлетът с два ампутирани крака беше признат от магистратите за виновен в непредумишлено убийство.

Съдията по делото изненадващо постави под съмнение свидетелските показания и изчисти името на Писториус от това, че е умъртвил приятелката си Реева Стиеенкамп умишлено.

Днес стартира изслушването, след което магистратите трябва да решат дали спортистът ще отиде в затвора.  

То може да продължи няколко дни, информира CNN. На финалната права обвинението и защитата ще изложат аргументите си, на базата на които съдия Тхокозиле Масипа трябва да реши дали да прати Писториус зад решетките. 

В ЮАР няма определена максимална и минимална присъда, затова наказанието на атлета ще зависи изцяло от магистрата. 

Традиционно за непредумишлено убийство в страната се отсъждат между 5 и 8 години затвор. Южноафриканската практика обаче повелява наказанието да се съобразява с отделния човек, а не с престъплението, което прави трудна прогнозата колко ще получи спортистът. 

Освен за непредумишлено убийство съдът намери за виновен Писториус за това, че е стрелял на обществено място. Подобно престъпление обикновено се санкционира с до 5 години лишаване от свобода. Той обаче може да получи по-малко наказание като глоба или отнемане на разрешителното за притежание на оръжие. 

Ако все пак атлетът влезе в затвора, не е ясно дали там ще бъде третирано подобаващо от гледна точка на увреждането му и животът на Писториус едва ли ще е лесен, коментират от медията. 

Спортистът беше обвинен в убийството на приятелката си в дома му на 14 февруари 2013 г.