Sofia Riders към вестник "Всеки ден": Ние не сме джигити!

На 12.07.2016 година онлайн изданието на вестник „Всеки ден” пусна изключително неадекватна статия, описваща случай, нямащ нищо общо с реалността. Във въпросната статия г-жа Гергана Костова, криеща се зад псевдонима Ана Павлова – редактор във вестника казва:

„Онзи ден налетях на поредната група джигити. Мереха си топките и машините на Околовръстното. Онова – без дупките и без проститутките. Скочиха на колата ми. Защото щях да ги сгазя, спрели така, все едно пътят е техен. Бяха трийсетина човека от мъжки пол, не бих казала мъже. Пътят беше техен. Целият! Обясниха ми как ги засичали, колко прости шофьори били българските. Как нямали никаква култура да пазят мотористите. Изникна ми въпросче – по коя точно култура трябва да се чувствам като на писта всеки понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък, събота и неделя? И ако МВР не може да се справя с проблема, не изпускаме ли малко коня у реката? Щото поведението на тези хора никак вече не се различава от това на Митьо Очите и гавазите му. Пътят също е техен. Когато решат. И явно никой не може да ги спре. Освен понякога мантинелата. Това е манталитет – българското момченце е бързо и яростно. И това, което не може да направи в живота, явно избива на пистата. Пардон, Околовръстното. Онова, без дупките и без проститутките. С гонките.”

В тази връзка ние от Sofia Riders заявяваме, че АБСОЛЮТНО НИЩО от написаното не е вярно! Ние от Sofia Riders се разграничаваме напълно от „джигитите”, които въпросната госпожа посочва в горната статия, защото сме достатъчно интелигентни и считаме, че имаме определена култура на каране било то в градски или извън-градски условия. Ние от Sofia Riders считаме, че въпросната журналистка не прави разлика между „гонка” и ПТП и дори, когато тази разлика й беше обяснена, тя все пак реши да пусне нелепата статитя.

На същия ден (12 юли 2016) жена с джип отнема придимство на моторист от Sofia Riders. Резултатът: създалата се ситуация е такава, че мотористът няма къде да спре, заради което натиска рязко спирачката и за да избегне ударът с джипа, пада. А жената най-нагло избягва от мястото на инцидента! В същото време, останалите мотористи спират, включвайки аварийните светлини, за да не пострада друго МПС в резултат на разпръснатите от мотора части, когато друга жена с автомобил повтаря напълно случката. Втората „дама” – въпросната „журналистка“ Гергана Костова обаче спира и започва да крещи на мотористите без да знае ситуацията че има ПТП, че били „джигити и всеки ден правили гонки”. По думи на хора спрели да помогнат в създалото се ПТП, госпожа Гергана Костова се е държала неадекватно – вместо да помогне тя е била арогантна, заплашвала, че е журналистка. Помолена да премести колата си, че пречи на движението и може някой да я удари тя отказала.

Решихме да опишем подробно инцидента от първо лице, лично от пострадалия член на Sofia Riders Боян Михов:

„В 21.40 група мотористи се движехме по Околовръстното, като на отбивката за „Младост”, където излизащите от Околовръстното, т.е. в случая мотористите, са с предимство, същото ни беше отнето от водачка на джип – мисля, че беше някакъв „Нисан”. Жената, която идваше от под моста и се вливаше към Околовръсното, се изстреля сякаш е на магистрала, като изобщо не се съобрази със знака „Пропусни движещите се с предимство”, поставен в началото на нейната лента навлизаща в Околовръстното. Така тя отне предимството на няколко моториста – тези, които бяха по-напред от мен успяха да я изпреварят от ляво и да избегнат удар с джипа.

Аз върнах газта с идеята да я оставя да мине. Но… Точно тогава, без никаква видима причина водачката на джипа спря рязко до „Нула”, т.е. на място, което за жалост се падна в една права с мен. Аз нямаше на къде да избягам в случая, тъй като беше много малко разстоянието до бордюра на тротоара. Отляво също не можех, тъй като щях да ударя някой от колегите. С цел да си запазя живота, натиснах рязко спирачката с всичка сила и моторът поднесе и падна. За щастие успях да избегна сблъсъка, който може би в подобен случай щеше да се окаже дори фатален и се отървах невредим, станах огледах се, джипът стоеше отпред и се обадих на тел. 112. В този момент джипът потегли и съм напълно сигурен, че жената, която беше вътре, видя какво е причинила, защото си срещнахме погледите в страничното огледало.”

Ще попитате къде е КАТ в цялата схема?

“Всъщност те дойдоха доста късно и то не по сигнала за ПТП-то, а заради „струпване на мотористи на IKEA”! Явно за КАТ не е важно, че има ПТП, а това, че група мотористи са спрели на пътя да помогнат на колега. ” – допълва Боян.

За щастие в този случай Боян се отървава невредим. Наред е и моторът, който нашият приятел прибира на собствен ход у дома. Остава само стресът и разочарованието от стеклите се обстоятелства. Накрая, бихме искали да кажем само, че реакцията на мотористите от Sofia Riders при този инцидент не заслужаваше подобно оплюване. Съвсем скоро ние излязохме с позиция по въпроса с пътната безопасност. С инициативите, в които се включваме, ние от Sofia Riders показваме единствено задружност, отзивчивост и добро възпитание на младото българско мото-общество било на пътя, било извън него. Тази „дама”, писалата статията може единствено да се срамува не само от думите си, но и заради това, че вместо да спре и да попита „има ли някой нужда от помощ”, тя започва да крещи „Кво сте спрели тука, бе?” напълно НЕАДЕКВАТНО!

Наред с нелепостите в горепосочената статия, ние сме изключително засегнати, че именно снимка на нашите мотори „краси” този провокативен и лъжлив материал. И накрая бихме искали да кажем, че ние от Sofia Riders ще продължим да оказваме помощ на пострадали мотористи, защото така сме ВЪЗПИТАНИ от малки и няма да позволим подобни гнусни материали да петнят името не само на нашата мото-организация, но и на мото-общността в България като цяло!