След 22 години: Отново жена във Формула 1

снимка: Williams F1

Сузи Волф ще бъде първата жена във Формула 1 от 22 години насам, стана ясно днес. От отбора на Уилямс заявиха, че 31-годишната шотландка ще бъде част от Гран При-уикенда тази седмица като тест-пилот на техния отбор.

Много е вероятно Сузи да получи възможността и да кара в свободни тренировки по-късно през тази година.

Госпожата е съпруга на шефа на Мерцедес Моторспорт Торгер Кристиан Волф, който е бивш изпълнителен директор на Уилямс. Тя остава и техен пилот по развитието, което увеличава ангажиментите й в петъчните тестове.

От Уилямс обаче засега не са уточнили в кое точно състезание Сузи Волф ще пробва пистата за свободните тренировки, пише БТА. 21-годишният бразилец Фелипе Насър е другият тест-пилот или резерва за състезанията, за момента преди Сузи Волф в избора на ръководството.

Бразилецът Фелипе Маса и финландецът Валтери Ботас са двамата основни пилоти през този сезон на отбора. Последната жена, която е била част от какъвто и да е етап в състезанията от Формула 1 у италианката Джована Амати, която не успя да се класира за място в отбора на Брабъм през 1992-а година.

Друг отбор от Формула 1- Заубер, през този месец назначи 25-годишната швейцарка Симона ди Силвестро, която изкара четири години като пилот в Индикар-сериите в САЩ.