Симеон Варчев изригна срещу съдийството

снимка: Булфото

Президентът на Черно море Порт Варна Симеон Варчев разпространи отворено писмо, в което се изказва доста критично срещу съдийството в българския баскетбол и най-вече по време на турнира за Купата на България.

В надпреварата варненци достигнаха финал, който обаче загубиха драматично от Левски със 100:97. Варчев има претенции и към този двубой, като подчерта, че недоумява защо наставника на Левски Константин Папазов не е бил наказан.

Ето и изявлението на Симеон Варчев, публикувано без редакторска намеса:

СЪДИЯТА: ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ ИЛИ ГЛАВНО ДЕЙСТВАЩО ЛИЦЕ

Поводът да взема отношение по въпроса за съдийството е завършилото състезание за Купа България, състояло се в зала „Универсиада” от 27 февруари до 3 март 2014 г.

Съдийството в нашия спорт е от изключителна важност. Да имаш право да тълкуваш едно единоборство дали е фаул или не е, когато цялата игра е основана на единоборства, възможността да тълкуваш при тръгване дали първо топката е докоснала пода и тогава да си е преместил крака, за да няма крачки и т.н. правят фактора „съдийство” в баскетбола от много голямо значение. Освен от спортно-технически качества, съдиите трябва да притежават характер и морал.

Да намериш човек с морал, с характер и спортно-технически възможности е трудна задача. От доста години съдийството е оглавено от Камен Тошев и Стефан Станев. Те полагат големи усилия, за да намерят хора с такива качества и време за да усвоят материята. Каква е действителността?

На фона на бедна България, баскетболистите у нас получават прилични възнаграждения. И какво се получава? Състезателят - професионалист, треньорът и той професионалист. Значи състезават се професионалисти, а се ръководят от съдии аматьори. И този аматьор трябва да има професионални познания за играта, човешки добродетели, включително и морал. Това се постига трудно и затова повечето български съдии са с ограничени възможности.

Е, разбира се имаме и добри съдии, но те са малко на брой. Състезанието за Купа България се провежда по формула на елиминация, така че до финала достигат най-добрите два отбора. Задавам въпроса към тези, които определят съдийския наряд, защо на финала не свириха най-добрите български съдии? Защо не свири Владо Цеков? Нищо, че е приятел на треньора от противниковия отбор. Защо не свири Младен Марков от Стара Загора? От утвърдените ни съдии на терена бе единствено Мирослав Томов. Почувствал своята значимост (неговите двама колеги са от по-нисък ранг), той изяви най-лошите си качества. Какъв морал има Томов? Остава много малко време до края на срещата, разликата е малка и той свири техническо нарушение на най-добрия състезател на „Черно море Порт Варна” – Пупович.

Само един комплексар може да свири по този начин. Той (Пупович) напсува ли те? С какво толкова засегна егото ти и те накърни? Не забравяй, че бях до вас. Не съзнаваш ли, че с това отсъждане предрешаваш изхода на мача? Друг случай: в този турнир се изиграха 9 мача. Може ли някой да си спомни колко фаулове за симулация бяха отсъдени. Един. И то на финалната среща. И то на един от най-коректните български баскетболисти – Асен Великов.

А какво да кажа за съдиите на срещата с „Балкан”? Напрежението растеше с напредване на срещата и в последните минути, когато играчите на „Балкан” виждаха, че губят срещата, станаха по-агресивни и по-груби. 6 секунди преди края, при 7 точки за отбора на Варна, състезател от „Балкан” извърши агресивно действие, което причини тежка контузия (двустранно разкъсване на страничните връзки на лакътната става) на играч от Черно море. Защо съдиите не прекратиха нарастващата агресия?

Съдиите не трябва да бъдат само регистратори. Те трябва да чувстват какво става на терена и да вземат превантивни мерки. Те даже не наказаха нарушителя. На срещата с „Рилски спортист”, треньорът на „Левски” постоянно нарушаваше правилника, излизайки от мястото определено за треньора. Защо не го наказахте? Хайде обяснете! За да се стигне до абсурдната ситуация – съдиите да не познават правилника. Вземаха грешно решение и понеже е формално нарушение на правилника, срещата се преигра. Удължи се с един ден времетраенето на състезанието. Кой плаща? Виновните съдии ли? Абсурд. Плаща федерацията. Кой управлява спортната форма, когато се променя времетраенето? Съдиите ли? Не. Треньорът.

Аз съм президент на клуба. И нямам пред кого да се оправдавам. Нямам пред кого да се извинявам. Смятам обаче, че съдийството не бива да бъде фактор за изхода на дадена среща. Нека си останат незабелязани, а не главни действащи лица. Да не забравяме, че те са обслужващ персонал. Нашето желание е срещите от държавното първенство да бъдат ръководени коректно и компетентно. Защото на завършилото състезание за Купа България доста се изложихте.

Симеон Варчев – Президент на БК „Черно море Порт Варна”