Симеон Чамов и Радослав Панталеев стигнаха финал на "Странджа"

Двама български боксьори ще спорят за титлите в своите категории на 66-ия международен турнир „Странджа“.

Финалите започват в утре, събота от 15 ч. в столичната зала „Универсиада“ и в тях зрителите ще видят Симеон Чамов и Радослав Панталеев при мъжете, както и Стойка Петрова, Станимира Петрова и Светлана Каменова при жените. 

Симеон Чамов си осигури участие във финала в кат. до 69 кг след победа по точки над китаеца Маимаититуерсун Кион с категоричното решение на съдиите – 3:0 (29:28, 30:27, 30:27). В спора за титлата, която е притежание на българина от миналогодишното издание на надпреварата, Чамов ще  срещне украинеца Ярослав Самофалов.

Шампионът на ЕС Чамов изигра тактически мач срещу китаеца, като си осигури преднина още в първите два рунда и остави времето да тече през последната част, като засичаше с точни удари съперника си. Българинът бе по-класният боксьор в срещата и не позволи на Кион дори да си помисли, че победата ще му се изплъзне. 

„Не съм доволен от играта си. Съперникът беше доста неудобен. Усещах и болки в ръката, но ще стисна зъби за последния мач и се надявам да е по-добър от днешния“, заяви Чамов.

Той е с операция на дланта на дясната ръка, а в четвъртфиналите е спукал и капсула на друг пръст в близост до травмираното място.

Радослав Панталеев също си осигури място на финала в кат. до 81 кг след труден успех над Нурболб Алтайев от Казахстан. Нашият боксьор хвърли много усилия, бе по-активният на ринга, но много от ударите му не намираха целта. И двамата съперници получиха по едно официално предупреждение за нечиста игра, но в крайна сметка радостта бе за Панталеев, който спечели с 2:1 съдийски гласа – 27:28, 28:27, 29:26. В спора за титлата утре българинът ще се изправи срещу Елшод Разулов от Узбекистан.

Носителят на купата за 2012 г. Стефан Иванов загуби по точки полуфиналния си мач в кат. до 52 кг от Шахобидин Зоиров от Узбекистан с 0:3 (27:29, 27:29, 26:30). Както е ясно другият ни полуфиналист в 

категорията Даниел Асенов не излезе срещу Джак Бейтсън от Англия заради спукана глава. 

„Не издържах, изморих се накрая – само първия и втория рунд бях добре“, коментира след мача си Иванов.

При най-тежките Петър Белберов загуби по точки с единодушното решение на съдиите от узбека Баходир Жалолов. Въпреки че българинът хвърли публиката в екстаз с мощните удари, които намираха главата на съперника, той получи предупреждение за бутане в третия рунд и в крайна сметка арбитърът вдигна ръката на съперника му. 

Така от осемте ни полуфиналисти само двама продължават напред и ще излязат в спор за златото. Финалите започват в 15 ч. утре.