Схватки до полунощ на карате турнира в Горна Малина

Каратистите на СК Никон спечелиха приза за най-добър клуб на едноименния турнир, състоял се през уикенда в "Арена Горна Малина". Домакините изпревариха представителите на Обединен клуб от Гръцката карате федерация, трети се наредиха състезателите на СК Цанос (Гърция). С най-много спечелени медали СК Никон стана и комплексен победител, а в Опън категорията триумфира Стефан Петков от Свищов. Със специален приз бе отличен Анатоли Илиев от екипа на София - Европейска столица на спорта, за подкрепата, която тази година София2018 оказва на турнира.

Близо 800 състезатели от 12 държави и 50 клуба се събраха в "Арена Горна Малина" за участие в най-големия карате форум у нас - международният турнир NIKON OPEN 2017, а изпълненията в съботната вечер продължиха почти до полунощ. Тази година турнирът отбеляза абсолютен рекорд по участници, а според общото мнение това бе най-добре организираното издание откакто бе дадено началото на състезанията преди пет години, съобщава www.sofia2018.bg. И сега звездите на турнира участваха в атрактивната дисциплина Кумите Мъже Оpen категория.

Българските представители сред участниците бяха над 350, а залата се оказа тясна да побере представителите на школи с традиции и авторитет в каретето: Русия, Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Гърция, Великобритания, Ботсвана, Унгария, Италия, България и др. Зрителите станаха свидетели на качествени схватки, тъй като в стартовите списъците личаха имената на редица световни и европейски медалисти в спорта, който миналата година бе приет в олимпийската програма и ще направи своя дебют на Игрите в Токио през 2020 г.

Истински фурор предизвика по време на Откриването изпълнението на националния химн от Люси Дяковска. Дошлата да подкрепи племенника си тв и шоу звезда реши на място да се включи в церемонията и това възпламени емоционално залата. Сред официалните гости бяха Цветанка Иванова - зам.-кмет на Община Горна малина, Николай Цанев - президент на СК Никон Любомир Дасауер - президент на APHOFLL, Лъчезар Дяков - шеф на Енигма Гард, Димитър Начев - от Селена Трейд, подпомагащи турнира. Прочетени бяха и поздравителни адреси от министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева и от София - Европейска столица на спорта, в които бе изтъкнато олимпийското признание и бъдеще на спорта карате.

Развитието и популяризирането на спорта у нас е сред главните цели на Спортен клуб "Никон", затова състезанието обхващаше всички възрастови групи, което даде възможност за изява на малки и големи в три дисциплини - макевара, ката и кумите.  За 17 години присъствие в българското карате, клубът е № 1 в класациите на БНФК по успехи и завоювани медали. Представителите на този клуб са печелили всички възможни медали и купи във отделните възрастови групи и дисциплини по правилника на Олимпийското Карате(WKF).

Карате бе прието за олимпийски спорт през август миналата година и ще направи своя дебют в олимпийската програма по време на Игрите в Токио през 2020 г. През миналия месец България бе домакин на Европейско първенство за юноши и младежи, което се състоя в Арена Армеец при изключителен интерес, а на съпътстващите шампионата заседания се взеха важни решения за олимпийското бъдеще на каратето.