Shumen Speedway Open за трети път зарадва близо 5000 фенове на атрактивната дисциплина

За трета поредна година Шумен беше домакин на състезание по Speedway. И този път Speedway Shumen Open поздрави близо 5000 зрители на градския стадион със солидна порция зрелище, висока скорост и адреналин. С много усилия, малко по малко местният мотоклуб “Волов” възражда Speedway-спорта в България. И успява.

Доказателство за това е силното участие на 13 европейски състезатели, които зарадваха публиката с интересни гонки до самия финал. Сред тях се отличиха и няколко български пилоти, а именно Милен Манев, Христо Христов, Чавдар Чернев и Жулиен Петров. В една от сериите Христов се блъсна с Виталий Лисак от Украйна, но за щастие се отърва без контузии. Паданепретърпя и Патрик Бури(Словакия), като се наложи на пистата да влезе линейка. След като той получи медицинска помощ, под аплодисментите на публиката, продължи участието си в състезанието и достигна до финалната серия в надпреварата. 

След над 60 обиколки до двата полуфинала освен Бури достигнаха Виталий Лисак (Украйна), Марко Левишин (Украйна), Христо Христов, както и Милен Манев, Рони Вайс (Германия), Стас Мелничук (Украйна) и Ричард Гаер(Германия).Мелничук, който бе един от основните фаворити в състезанието, също падна в едната от двете полуфинални серии, борейки се за първото място с Милен Манев. Така първото място в серията завоюва Манев, второто - Рони Вайс и двамата се класираха за финалната обиколка на Shumen speedway Open 2016, заедно с първия и втория в другия полуфинал, съответно Патрик Бури и Витали Лисак.

На финала след страхотна битка пред ентусиазираната публика в Шумен, победител стана Виталий Лисак, а Манев грабна среброто.

Вече сме сигурни, че не само в Европа, но в цял свят знаят, че в България спийдуей има. Надявам се, че сме се справили и хората са останали доволни. Сигурен съм обаче в едно: спийдуеят в България има бъдеще, защото състезанията станаха традиция, а тази традиция е много силна и съм сигурен, че ще продължи!” - каза един от организаторите Николай Николаев.

Наградите на победителите бяха връчени от голямата легенда на българския спийдуей Георги Петранов.

Speedway Open Shumen - класиране

 1. Виталий Лисак / Укр/ - 19т.+ 1 място в финала

 2. Милен Манев / България/ - 18т.+2 място в финала

 3. Рони Вайс /Германия/ - 14т. + 3 място в финала

 4. Патрик Бури /Словакия/ - 13т.+4 място в финала

 5. Стас Мелничук /Укр/ - 13т.

 6. Марко Левишин /Укр/ - 13т.

 7. Христо Христов /България/ - 9т.

 8. Ричард Гаер /Гер/ - 8т.

 9. .Чавдар Чернев /България/ - 7т.

 10. Станислав Огородник /Укр/ - 6т.

 11. Андрей Попа /Рум/ - 5т.

 12. Жулиен Димитров /България/ - 3т.

 13. Алан Трипке/Гер/ - 0т.