Сензация! Световният шампион Полша на колене в София!

галерия:

снимка: cev.lu

Европейското първенсто по волейбол в България и Италия получи своята първа истинска сензация – световният шампион от миналата година Полша изненадващо бе елиминиран от приятната изненада на турнира Словения след великолепен и вълнуващ пет-геймов трилър.

Победителят в Европейската лига 2015 Словения поведе с 2:0 на считания за суперфаворит в срещата, но голямата класа на „дружина полска“ си пролича в третия и четвъртия гейм, който бе спечелен от тях и така страхотният двубой влезе в тайбрек. Там драмата също не лиспваше, като първи до мач бол стигнаха поляците, но в крайна сметка Словения надделя с 16:14.

Това означава, че Словения ще се изправи срещу победителя от другия четвъртфинал между Италия и Русия в Бусто Арсидзио.

В "Арена Армеец" около 300 поляци пяха, подкрепяха и плакаха за тъжната участ на своите любимци, но близо 13 хиляди ще дерат гърла за 'лъвовете' срещу Бундестима.

4149118

С невероятно разнообразна и плавна игра Словения поведе с 2:0 повече от категорично – 25:17 и 25:19, благодарение най-вече на страхотния си диагонал Митя Гаспарини и разнообразния посрещач Клемен Чебул.

В тези геймове поляците разчитаха изключително на Бартош Курек, но той не можеше да носи отбора на гърба си, след като от него зависеше посрещането и завършването на атаките, а се стремеше и да бъде полезен на блокада.

В третия и четвъртия сет Полша се възроди, поведена от блестящия си капитан Михал Кубяк, за да спечели с 25:23 и 25:19. За третата част словенците могат да съжаляват, защото заличиха 3-точков пасив до 22:22, но сбъркаха от сервис и изпуснаха да приключат по-рано мача.

4149117

Тайбрекът се разви под контрола на словенците до 10-ата точка, след която те загубиха предимството си. При 14:14 първият мачбол бе заслужен от Полша, но в крайна сметка усилията на възпитаниците на треньора Андреа Джани доведоха до впечатляващ триумф – 16:14.

Топ реализатор за Полша стана Михал Кубяк с 14 точки, а играта на Курек бе толкова разпиляна, че той отбеляза само седем пъти, а в тайбрека подари четири точки от сервис на съперника. Митя Гаспарини завърши като топ реализатор срещата с 16 точки, а Деян Винчич добави 12.

4149119

4149120