Само в Sporta.bg: Как се "обръща гръб" на родината?

снимка: Булфото

Млад спортист номер 1 на България за 2012-та година Ния Димитрова иска да се откаже от българския си паспорт и да продължи да развива кариерата си в биатлона с националния отбор на Словения.

Sporta.bgви представи изповедта на Ния Димитрова и мотивите ѝ да пожелае да се състезава под друг флаг.

Към момента европейската шампионка за девойки е отлъчена от българския национален отбор и няма да участва в нито един старт от този сезон, нито ще има шанс да се бори за квота за Олимпийските игри в Сочи.

Sporta.bgсе свързва със Словенската федерация по биатлон, за да разбере какви са нейните изисквания, за да приеме в женския отбор Ния Димитрова.

По случая с Ния Димитрова от самото начало нашата позиция е пределно ясна“, заяви за Sporta.bgТомас Шущершиц, пресаташе на федерацията на Словения.

Бихме искали да приемем г-ца Димитрова в нашия отбор, но само при определени условия, с които не можем да направим компромис. Изброявам ви само две от тях:

Тя трябва да получи сигурност, че Българската федерация по биатлон е съгласна с нейното решение да смени националността си, както повеляват правилата на Международния съюз по биатлон.

Тя трябва да кандидатства за словенски паспорт и когато го получи, можем да започнем процеса по записването ѝ в съответните спортни организации – Словенската ски асоциация и Международния съюз по биатлон.

Като цяло ние горещо подкрепяме желанията и интересите на спортиста, защото кариерата на един млад спортист е далеч по-важна от интересите на другите хора“, завършва изявлението на Словенската федерация по биатлон до Sporta.bg