Русия номер 1 в Сочи 2014 след троен триумф

снимка: БТА/AP

Домакините от Русия изчакаха най-престижната дисциплина в олимпийската програма по ски бягане – масов старт на 50 км свободен стил – за да избухнат и да заслужат слава и овации от феновете в комплекс „Лаура“.

Александър Легков, Максим Вилегжанин и Илия Чернусов окупираха подиума в последната дисциплина в Сочи 2014 и записаха най-големия успех в историята на руското ски бягане. Освен всичко, фантастичният триумф на Легков му донесе първи медал от Олимпиадата на родна земя, с което той ще може да отговори на купищата критики след неубедителните представяния в предишните стартове.

Вилегжанин и Чернусов изпуснаха сънародника си на 4-5 метра в последните акорди на състезанието, а фотофиниш трябваше да определи спора помежду им за второто място. В крайна сметка точно 5 сантиметра по-добрият плонж на Вилегжанин му осигури среброто.

Легков измина дистанцията за 1:46:55.2 часа, а руснаците се пребориха със съпротивата на най-добрия норвежец днес – Мартин Сундби, победител в Тур дьо ски. Той остана в подножието на подиума с изоставане от 1 секунда, но защити честта на страната си, за разлика от олимпийския шампион в масовия старт от Ванкувър 2010 Петер Нортхуг.

Нортхуг имаше сили само за 18-та позиция и изненадващо приключва Сочи 2014 без да е спечелил медал. Голямото разочарование обаче е за един от фаворитите за титлата Дарио Колоня (Швейцария), който имаше отлични шансове да прибави трето злато към колекцията си от настоящата Олимпиада.

Колоня счупи лявата си ска около 1.5 км преди финала и не можа да се включи във финалния спринт, въпреки че си бе издействал много изгодна позиция за атака.

Благодарение на първия троен триумф на Русия в ски бягането в историята страната домакин на Сочи 2014 със сигурност ще приключи като номер 1 в класирането по медали. Легков донесе 12-ия медал на домакините, които вече имат и 11 сребърни и 9 бронзови медала.

Това означава, че Русия не може да бъде изместена от първата позиция, защото Норвегия със сигурност ще остане с 11 титли, а Канада най-много да спечели 10, ако надвие Швеция във финала на хокея. Домакините пък могат да се окичат още веднъж със злато от турнира по бобслей по-късно днес.

Единственият финиширал българин в състезанието е Андрей Гридин, който се представи на ниво в първата половина на масовия старт и явно бе решил да даде всичко от себе си. Тактиката му обаче не проработи в дългосрочен план, но на 30-ия км той бе на сензационното 9-то място, макар и най-вече заради факта, че повечето състезатели влязоха в бокса.

За съжаление, горивото на Гридин постепенно свършваше и от 30-ия км нататък той губеше около 5-6 минути на контрола (контролите са разположени на около 3 км дистанция) и в крайна сметка финишира 41-ти в крайното класиране с доста добро време – 1:51:41.7 часа.

Водещият български състезател Веселин Цинзов започна много амбицирано, като имаше и сравнително преден стартов номер – 37, а на 5-ия км бе 34-ти в класирането. Между 5-ия и 8-ия обаче Цинзов по мистериозен начин се смъкна с цели 20 позиции и загуби 6 минути, вероятно след падане.

В последствие темпото на Веселин не бе на ниво и той се смъкна до 60-та позиция на 18-ия км, като след 35-ия реши или бе принуден да се откаже. Не са известни причините за проблемите на Цинзов.