Росен Барчовски: Лични дрязги са причината за оставката на Треньорската комисия

Оставката на Треньорската комисия продължава да е актуална тема в баскетболните среди. Бившият й председател Росен Барчовски също коментира случващото се. Той заяви, че не е останал изненадан от оставката, но според него, освен професионални, има и личностни мотиви за нея. Ето какво каза още Барчовски пред БНТ:

„Не бях напълно изненадан. Нямах информация, че ще се случи, но бях наясно, че нещата отиват натам след Управителния съвет в началото на декември. В българския баскетбол имаме достатъчно много проблеми от обективни причини, че да си създаваме и сами такива от субективен характер, които до голяма степен не са професионални, а личностни. Не ми харесва това нещо. Разбира се, може да се коментира много. Генерално това няма добър отзвук.

Една законно избрана комисия прави своите процедури и предложения в мъжкото направление. От четирима треньори, предложени от тях, трима не са одобрени от Управителния съвет. Това неминуемо е удар по авторитета и показва недоверие. От друга страна аз съм минал през целия този път. Начините, по които трябва да се избират треньорите на националните отбори, бяха най-различни. Винаги Треньорската комисия е била водеща, особено за подрастващите. Правили сме и конкурси. Имаше момент, в който Управителният съвет ни задължи да представяме първите две кандидатури. Независимо че някой при нас е спечелил, трябваше да представяме и втория, за да не ги принуждаваме да гласуват автоматично. Има нещо сбъркано в устава. Треньорската комисия предлага едно име, а Управителният съвет трябва да го одобри. Да, но той е над Треньорската комисия. Те не са длъжни да одобрят всяко решение.

Личното ми мнение е, че Треньорската комисия е изключително важна във всяко отношение, но не трябва да се занимава и да кадрува. Това са треньори от гилдията, неминуемо са с някакви настроения и зависимости. Даже да са абсолютно честни в избора си, ще бъдат обвинени. Управителният съвет и най-вече президентът на федерацията трябва да си поеме отговорност и да има основна роля при определянето на треньорите на националните отбори. Това го направи покойният Мишо Михов. Беше критикуван в авторитаризъм, но смятам, че е много добре. Ти си президент – ти поемаш отговорност. Нещата са много сложни. Първо трябва да се оправи устава. В момента се оголва една дупка, авторитетът на Любо Минчев няма да бъде заместен лесно.