Революционна промяна в правилата на Формула 1

снимка: Guliver/Getty Images

Последното състезание от календара във Формула 1 вече ще носи двоен брой точки. Това решиха стратегическата група на Формула 1 и Комисията на спорта, които проведоха днес среща във френската столица Париж.

Промяната на правилата бе одобрена още миналата седмица, когато Световният моторен съвет на ФИА даде зелена светлина на интригуващото решение.

Идеята е с цел запазване на интригата в "кралските гонки" до самия край на шампионата, като нововъведението ще влезе в сила още от сезон 2014. Причина за революционното решение до голяма степен е и доминацията на световния шампион Себастиан Фетел, който през тази година уби интригата във Формула 1 няколко състезания преди големия финал на "Интерлагос".

Това означава, че победителят във финалното състезание през следващата година ще спечели 50 точки, докато 36 ще бъдат дадени за второ място.

В случай, че тази система бе приета още преди години, то през 2008 и 2012 година щяхме да имаме и различни световни шампиони.

Фелипе Маса щеше да спечели битката с Люис Хамилтън преди половин десетилетие, докато завоюваните от Фернандо Алонсо точки през 2012 година щяха да му бъдат достатъчни за трета корона.

Следващият сезон във Формула 1 завършва на 23 ноември в Абу Даби.

ФИА също така създаде и работна група с представители на тимовете, която до идното лято трябва да оформи правилата за въвеждане на таван на разходите на отборите във Формула 1, които да влязат в сила от сезон 2015 година.