Решено: МакЛарън избра съотборник на Алонсо

снимка: mclaren.com

Дългоочакваното решение на МакЛарън за съотборник на Фернандо Алонсо през сезон 2015 бе оповестено официално днес от британския екип във Формула 1 – 35-годишният Дженсън Бътън ще си партнира с двукратния световен шампион, който се присъединява от Ферари.

Бътън е най-опитният сред действащите пилоти в Кралските гонки с 266 състезания зад гърба си – в исторически план единствено Михаел Шумахер с 307 и рекордьора в това отношение Рубенс Барикело с 323 имат повече от британеца, вдигнал титлата с Браун ГП през 2009-та година.

Решението именно Бътън да остане в МакЛарън е сравнително изненадващо на фона на очакванията през по-голямата част от сезон 2014 – специалистите от ВВС и Sky Sports прогнозираха, че по-скоро опитният Бътън ще напусне за сметка на по-младия Кевин Магнусен.

22-годишният Магнусен ще остане без пилотско място за догодина, но от МакЛарън увериха, че „биха го запазили“ за позицията на резервен състезател. Изпълнителният директор на екипа Рон Денис обясни решението с мотива, че възможността да разполага с двама световни шампиони е била твърде примамлива.

Също така Бътън има сериозен опит с двигатели на Хонда, тъй като от 2003-та до 2008-ма година бе част от мащабния проект на японския гигант, който така и не се оказа успешен, но очевидно е дал отражение в битката с Магнусен за пилотско място.

Бътън има 96 състезания с МакЛарън, 8 победи, 1 полпозишън, 6 най-бързи обиколки, 871 спечелени точки и най-добър завършек на сезон – второ място през 2011-та година.