Рекорди, обрати, драма и победа за Пейтриътс в Супербоул (ВИДЕО + СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Ню Ингланд Пейтриътс осъществиха знаменит обрат, заличавайки десет точки в невиждана драма срещу миналогодишния шампион в Националната футболна лига Сиатъл Саундърс в най-грандиозното събитие в американския футбол – Супербоул.

Най-гледаният спортен сблъсък в САЩ завърши с успех 28:24 за „партриотите“, които за четвърти път в клубната история и в ерата на треньора Бил Беличик и куотърбека Том Брейди. Брейди завърши рекордните 37 от 50 подавания за 328 ярда и 4 тъчдауна, с които Сиатъл бе принуден да сдаде трофея „Винс Ломбарди“ от миналия сезон.

20 секунди преди края на последната четвърт Малкълм Бътлър направи решително пресичане на пас на Ръсъл Уилсън, с което попречи на Сийхоукс отново да вземат ключово предимство в резултата.

37-годишният Брейди намери Джулиан Еделман 2:02 минути преди края за решителния тъчдаун, 13-ти в кариерата на куотърбека на победителите, с което той развенча предишния рекорд в това отношение на Джо Монтана (11).

4131870

Освен това, Брейди постави и рекорд за завършени пасове - 37. Неговите четири пръстена пък го изравняват с Монтана и Тери Брадшоу от Питсбърг.

Бътлър пък попречи на Сийхоукс да си върнат аванса в резултата в последното си нападение и да извършат нов обрат, по подобие на този, с който се класираха за Супербоул, побеждавайки Грийн Бей Пакърс във финала на Националния футболен шампионат (една от двете дивизии в НФЛ).

4131869

Пейтриътс, които в до момента нямаха отбелязана точка в първата четвъртина на петте си участия в битката за трофея "Винс Ломбарди", доминираха през първата част и бяха близо до тъчдаун, но проклятието продължи и в Глендейл, Аризона.

Намирайки се във финалните 20 ярда на Хоукс, Брейди беше приклещен от двама защитници и хвърли топката на посоки, а корнърът Джереми Лейн я улови на линията и спря атаката на Пейтриътс.

4131874

В последствие двата отбора си размениха по 2 тъчдауна, а изравнителният за Хоукс беше уловен 2 секунди преди изтичането на часовника. Това оформи равенството 14:14 на почивката.

4131875

По традиция, Сиатъл игра много по-силно през второто полувреме на мача. Миналогодишните шампиони стигнаха до 17 безответни точки благодарение на куотърбека Ръсъл Уилсън и вездесъщия рънингбек Маршон Линч, а в последната четвъртина беше ред на Брейди отново да направи магия.

Той подаде на Дани Амендола и Джулиъс Еделман за по един тъчдаун и Пейтриътс поведоха с четири точки, а до края оставаха едва 2:02 минути при три таймаута за Сиатъл и наближаващото прекъсване преди финалните 120 секунди.

4131876

Мачът не беше свършил. Уилсън започна серията с 24-ярдов пас към Линч, а в последствие той добута своя тим до финалната линия с точни пасове към Рикардо Локет и Джърмейн Кърс.

Последният улови топката в легнало положение, след като тя се удари на няколко пъти и в него, и в защитник на Пейтриътс. Линч пробяга четири ярда и Хоукс бяха непосредствено пред линията на ендзоната, когато се случи и последният опит за игра на Хоукс, описан от специалистите като "най-странният в историята на Супербоул".

4131872

Разполагайки с оръжието Линч зад себе си, Уилсън реши да преодолее финалния ярд до титлата с пас. Той обаче беше уловен на линията от новобранеца Малкъм Бътлър от Пейтриътс и Ню Ингланд спечели титлата.