Рекорден брой участници на вторият зимен младежки олимпийски фестивал

галерия:

снимка: БТА

Вторият зимен младежки олимпийски фестивал събра рекордните над 250 участници в скицентър "Картала" в Рила планина край Благоевград. Започналият двудневен спортен форум се организира за втора поредна година на пистите тук от Българския олимпийски комитет и Асоциация "Спорт в свободното време" под мотото "Да открием олимпийските надежди на България".

Участниците - представители на всички водещи ски-клубове в страната, се състезават в три дисциплини: алпийски ски /слалом/, сноуборд и ски бягане. Те са разпределени в две възрастови групи: момчета и момичета, родени 2000-2001 г., и момчета и момичета кадети, родени 1998-1999 г. Първи днес на старт застанаха скиорите-алпийци.

След оспорвана надпревара в двата манша първото място и купата на победител при момчетата до 16 години заслужи Георги Околоски от СК "Боровец", втори е Радослав Дурев /СК "Юлен" - Банско/, трети - Георги Ангелов /СК"Боровец"/. В същата възрастова група при момичетата победителка е Михаела Кехайова от СК "Юлен", втора е Лорита Стаменова /"Юлен"/, трета - Ивелина Крумова /"Боровец"/. При момчетата до 14 години първи е Деян Иванов /"Мотен"/, втори е Калин Златков /"Мотен"/, трети - Венчо Дамянов /"Юлен"/.

При 14-годишните момичета победителка е Петя Топузова /"Юлен"/, втора - Никол Николова /"Боровец"/ трета - Дамяна Йовчева /"Боровец"/. Наградата за най-малък участник заслужи 8-годишният Иван Данчев от София. Християн Янков от БОК коментира пред журналисти, че организацията е много добра и той и колегите му са изключително удовлетворени, че фестивалът е събрал толкова много състезатели.

"Целта ни е да има масовост, да дадем възможност на повече деца да се състезават в тези хубави зимни олимпийски дисциплини. Ще продължим да го правим и каквото зависи от нас - ние сме насреща", каза представителят на БОК.

Според Анатоли Илиев от асоциация "Спорт в свободното време", въпреки трудните условия през тази година, фестивалът е факт.

"Имаме рекорден брой участници, каза той. В трите дисциплини - алпийските, ски-бягането и сноуборда, най-качествените състезатели в тези възрасти от водещите ски-клубове в страната участват. Резултатите също предполагам, че ще са добри. Но не това е най-важното - целта на БОК и на нас като организатори е да стават все повече такива спортни събития, да има повече състезания за децата и всички, които обичат спорта да идват и да ги приветстват.

Тук са най-добрите състезатели в тази възраст, особено при алпийците. Има момчета и момичета, които наистина са с потенциал, който ги прави бъдещите олимпийски надежди на България, каквото е и мотото на този фестивал", коментира още Илиев.

В скицентър "Картала" за фестивала е пристигнала и Божана Жекова, майката на най-добре представилата българка на последната зимна олимпиада в Сочи - Александра Жекова. Тя ще съдийства този следобед на старта на сноубордистите в паралелния слалом.

През втория ден утре, 8 март, състезанията ще продължат в 9.30 часа с квалификация на участниците в ски-бягането, финали от 11 часа и награждаване - в 13 часа. Организаторите са предвидили за призьорите купи, медали и предметни награди.