Ред Бул може да напусне Формула 1

снимка: БТА/AP

Собственикът на Ред Бул Дитрих Матешиц говори за нововъведенията в правилата във Формула 1 от настоящия сезон и дисквалифицирането на Даниел Рикардо от подиума в Мелбърн. Според него бъдещето на четирикратните шампиони Ред Бул във Формула 1 е несигурно.

„Имаме лимит за това, какво може да приемем, от политическа и финансова гледна точка“, заяви Матешиц пред австрийското издание „Куриер“.

Австрийският бизнесмен даде кратки пояснения при какви обстоятелства Ред Бул може да напусне Формула 1.

„Въпросът не е толкова в икономически аспект, а по-скоро в политическото влияние, което се оказва над спорта и спортния дух, по тези въпроси няма как да не предприемем мерки и да стоим безучастно.“

Sporta.bg припомня че Дани Рикардо се класира на второ място, но подиума му бе отнет заради използване на повече гориво от нормата. От Ред Бул подадоха официална жалба срещу наказанието. Изслушването на жалбата ще се състои на 14 Април.

„Сензорът за потока на гориво, който ни беше даден от федерацията е с невярна информация и ние може да докажем това,“ заяви Матещиц по повод наказанието.

Матешиц също критикува и новите правила от този сезон. Според него правилото за лимит на горивото, както и новия звук на V6 турбо двигателите е огромен минус за феновете на спорта.

„Формула 1 трябва да бъде това което винаги е била – връх на моторните спортове. Ние не сме тук за правим рекорди относно намален разход на гориво“ казва Матешиц.

„Обиколките са с 1 секунда по-бавни от миналогодишните, с това темпо GP2 сериите скоро ще ни настигнат, а в момента предлагат повече на зрителите и феновете, с по-малък бюджет“.

Четирите години доминация на Ред Бул е заплашена от прекъсване след силните резултати на Мерцедес в първия старт за сезона и предсезонната подготовка. Двигателите Рено, които ползват настоящите шампиони са превъзхождани както от мощност така и от консумация на гориво. Матешиц все пак заяви, че това няма да е задълго и в следващите две-три седмици Ред Бул ще намалят изоставанаето.