Гугъл отбелязва рождения ден на Айртон Сена

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Най-голямата и най-известна интернет търсачка в света Гугъл отбеляза 54-годишнината от рождения ден на считания за най-велик пилот в историята на Формула 1 Айртон Сена.

Бразилският крал на високите скорости спечели три пъти световната титла, преди да загине в разцвета на силите си след катастрофа на завой „Тимбурело“ на пистата в Сан Марино през 1994-та година.

За живота и кариерата на Сена са изписани стотици страници, създадени са десетки документални филми и са събрани безброй мнения и впечатления от негови колеги, почитатели и последователи.

Безмилостен на пистата, непреклонен в отстояване на принципите си и изключително сърдечен в живота – това са само част от качествата на Сена, който е олицетворение на една романтична епоха във Формула 1, когато пилотите бяха истински личности и уникални характери.

Сена промени завинаги Кралските гонки не само със забележителната си кариера, но дори с начина, по който загина – именно неговата смърт е последната до днес на пилот по време на състезание. След кончината му Формула 1 се обедини около идеята да направи целия спорт далеч по-безопасен и в днешно време е немислимо да се случи подобно нещо.

Айртон Сена има три световни титли, 41 победи и 65 полпозишъна във Формула 1. Въпреки че рекордите му са подобрени, наследството му се изразява в далеч повече от просто статистически показатели.

4074366