Рали България зависи от дъжда

снимка: Булфото

След вчерашния дъждовен шейкдаун за рали България, днес часове преди старта на реалната надпревара всичко се върти около въпроса вали ли на Мухово.

Така правилният избор на гумите за най-дългата не само в това рали България, но и в цялата му досегашна 44-годишна история отсечка Шиндар (34.8 км, кара се два пъти днес) се превръща в истинска метеорологична рулетка.

"Ще чакам до последния възможен момент, за да реша с какви гуми ще карам", категоричен е Крум Дончев (Глобул Рали Тим, Форд Фиеста R5).

Според информация на неговите хора край трасето Мухово, трасето е сухо, времето - почти слънчево. Какво обаче ще се промени в хода на тези дълги близо 35 км. никой не е в състояние да предвиди.

Предполага се, че с такава предстартова информация повечето пилоти ще заложат на средните смески от гуми, без да рискуват да тръгнат с гуми за дъжд. Защото ако не завали, времената с такива гуми ще бъдат кошмарно слаби, а това означава пропадане в класирането още от самото начало на ралито.

"Ако се използват гуми, които са от типа "интермедиум" при толкова дълга скоростна отсечка, на която има много голямо сцепление с асфалта означава, че много преди финала гумите ще са напълно износени, а постиженията няма да задоволяват никой екипаж", заяви Янаки Янакиев (Боила Авто Мотор Спорт), седемкратен шампион на България като навигатор на Митко Илиев.

Сравненията между новините от Мухово между пилотите вървят с пълна сила още от ранната сутрин, както и сравненията, които се правят с двата дни за опознаване на трасето преди началото на състезанието.

"Това, което беше характерно за тези два дни, че разликите във времето и температурите между Самоков и Мухово бе с около 8-10 градуса и всеки път, когато пристигахме в сервизния парк пред Арена Самоков вече беше преваляло. В същото време на трасето долу беше слънчево", обяснява Йордан Божич (Проспийд, Рено Клио RS).

Той участва в рали България единствено в надпреварата за днешния ден (8 етапа, 121.98 км), която е валидна за българското първенство. Заедно с него и останалите осем екипажа, каращи за първенството на България не могат да си позволят никакви грешки, които биха компенсирали при други обстоятелства в надпревара от два дни.

Докато край Мухово изглежда няма да има промяна във времето, то в следващите етапи около Бели Искър и Боровец дъждът ще е задължителна част от играта. Така че за пилотите, след етапите Шиндар 1 и Траянови врата 1 (11.61 км) има подвижен сервиз, в който при необходимост и в зависимост от времето да "преобуят" автомобилите си с гуми за мокро.

Днес денят завършва в 18.01 часа със скоростния етап Самоков (1.8 км), който е шоуто за публиката в града. Краят на първия ден в 19.00 часа, когато колоната ще се прибере в сервизния парк до Арена Самоков.