Ракетата е кралят на Мастърс за 5-ти път

снимка: Monique Limbos

Безкомпромисен Рони О'Съливан детронира Марк Селби от трона на Мастърс и за 5-ти път в кариерата си спечели най-престижния не-ранкинг турнир по снукър, побеждавайки с 10:4 пред 1500 души в „Александра Палас“.

Ракетата поведе със 7:1 още в първата сесия на срещата и във вечерния дуел контролираше развоя на събитията, за да се превърне в най-ниско класираният шампион в историята на турнира. О'Съливан е 24-ти в световната ранглиста, но получи покана от организаторите в качеството си на световен шампион, с което лиши 16-ия в света Греъм Дот от участие в Мастърс.

За трети път Ракетата се изправя срещу Марк Селби в спор за отличието в турнира, като Веселяка от Лестър не можа да защити титлата си от 2013-та година. През 2008-ма Рони спечели срещу Селби с 10:8, но на следващата година Марк взе реванш с 10:9, за да поведе отново сега О'Съливан в битките за трофея.

Ракетата заслужено грабна чека за 200 хиляди паунда, защото за целия турнир загуби само 7 фрейма – той „даде“ 1 на Робърт Милкинс, 0 на Рики Уолдън, 2 на Стивън Магуайър и 4 на Селби.

Веселяка от Лестър, който направи само един сенчъри брейк в надпреварата, стана жертва на липсата си на концентрация най-вече в първата сесия на финала, когато пропусна важни точки и даде шанс на съперника си да вземе чудовищен аванс.

О'Съливан, който постави рекорд за отбелязани безответни точки срещу Рики Уолдън – 549 – вече има 14 титли от турнирите за „Тройна корона“ - 5 от „Крусибъл“, 5 от „Мастърс“ и 4 от Шампионата на Обединеното кралство. Само 4 делят Рони от рекорда на Стивън Хендри, който е и единственият с повече титли само от Мастърс – 6.

С брейкове от 97, 70, 96 и 53 в следобедната сесия О'Съливан се сдоби с комфортен аванс от 7:1, като особено важен бе 7-ият фрейм, който отиде на сметката на Гения от Чигуел. Във вечерната част от двубоя Рони набързо започна с брейк от 90, в последствие Селби взе 3 фрейма, но в крайна сметка със серия от 72 О'Съливан спечели титлата.

Това бе 19-ият халф-сенчъри брейк на Ракетата в турнира, като също така той направи и две „стотици“. Допълнителната премия за най-висок брейк в Мастърс отива при Марко Фу, който отпадна на четвъртфиналите, но направи 138 точки с едно излизане на масата в 1-ия кръг срещу Джъд Тръмп.