Пустинна буря във Формула 1

снимка: БТА/AP

Пясъчни бури могат да връхлетят в неделя пистата в Сахир насред пустинята за състезанието за Гран при на Бахрейн. Силни ветрове навявят пясък върху асфалта и създават неприятности за пилотите и техниката.

Състезателите от сериите GP2 първи се сблъскаха с тези трудности в петъчния ден. Техните коли изиграха ролите на метли и почистиха трасето от финия пясък, преди колегите им от Формула 1 да направят свободните си тренировки.

Допълнителни изпитания за хората и машините причиняват високите температури: 36 градуса на въздуха, 53 градуса на асфалта. В адската жега най-бързи бяха автомобилите на “Ферари”, като Кими Райконен даде по-добро време от Себастиан Фетел. Германецът се оплакваше от недостатъчна мощност на двигателя.

Тежката артилерия на “Мерцедес” регистрира бавни обиколки. Нико Розберг и Люис Хамилтън караха с пълни резервоари и се наредиха на 15-о и 16-о място. Колкото и невероятно да звучи, в първата сесия на тренировките челните 17 пилоти се събраха в разлика само от 1,7 секунди.

Дженсън Бътън с “Макларън” не записа време, защото се завъртя и се прибра в бокса с проблеми в мотора. Съотборникът му Фернандо Алонсо се класира седми, макар че автомобилът му страда от липса на мощност и отстъпва на конкуренцията поне с 60 конски сили. Горещо в Бахрейн отново е в лагера на “Мерцедес”, където пилотите Хамилтън и Розберг водят студена война и разменят остри реплики.

Масло в огъня на конфликта между двамата наля бившият германски пилот Йохен Мас. Той критикува своя сънародник Розберг за оплакванията, че Хамилтън е карал умишлено по-бавно в предишното състезание в Китай, за да му разруши тактиката и да му съсипе гумите.

“Тези думи ми звучат като оплакване на малко момче, на което някой му е взел шоколада”, заяви Йохен Мас. И продължи: “Нико трябва да си затваря устата и да приеме, че е победен.

Така сам се унижава. Аз много го харесвам, но не бива да се представя като неудачник и губещ. Може да се оплаква от Хамилтън вкъщи на дивана пред жена си, но не и пред целия свят.”

Източник: "Труд"