Протести срещу Световното заляха Бразилия

галерия:

снимка: БТА/AP

Протести срещу провеждането на Световното първенство в цели 12 града маркираха най-лошия ден в една ужасна седмица за Бразилия. Правителството се бори със засилени стачки и престъпност по-малко от месец преди началото на мачовете от Мондиала.

Съгласувани демонстрации в Рио де Жанейро, Сао Пауло, Бело Оризонти и още няколко други града съвпаднаха със стачка на военната полиция и порой от убийства в друг град-домакин на първенството - Ресифе. Всичко това добавя нови главоболия на организаторите, които ще трябва да се погрижат за хиляди играчи, фенове и официални лица, подготвящи се да се приземят в Бразилия през идния месец.

Събитията последват индустриалните стачки на учители, шофьори на автобуси, служители в музеите и геолози. Това подчертава проблемите на страната в дългосрочен план, които са свързани с обществената безопасност и транспортната инфраструктура.

Протестът в Рио от около 1000 души е доста по-малък от демонстрациите през миналата година, но допълва към сложната емоционална атмосферата на Световното първенство, което ще е първо домакинство за бразилците от 1950 година насам.

Носят се надписи, гласящи "Na Copa vai ter luta" (На Купата (в случая - първенството) ще има протести.), приканва се към обща стачка и се носят твърдения, че реновирането на "Маракана" е погълнало пари за 200 училища.

"Светър очаква Световната купа, а ние показваме, че тя не ни представя", казва Фелипе Мескита, студент по история във Федералния университет във Флуминензе. "Харесвам футбола, харесвам и националния отбор, но трябва да помислим какво наистина означава Световното първенство. Не бива да приемаме всички лоши неща, които вървят с него, като например принудителните премествания и ограничаването на правата да се протестира и стачкува."

В Сао Пауло полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстратори. В Бело Оризонте около 200 души излязоха по улиците. В (столицата) Бразилия протестиращите носеха банери, с които омаловажават починалите строителни работници, бързащи да довършат ремонтните дейности навреме.

В страната имаше и редица стачки на учителите, които задържаха класовете си, искайки по-добро заплащане и условия за работа. В четвъртък към тях се присъединиха и шофьори на автобуси, които не искаха да работят във вторник и сряда.

По-големи тревоги обаче създаваше стачката на военната полиция в Ресифе - един от градовете с най-много насилие в страната. Много хора останах по домовете си заради стачката. Техните притеснения се оказаха оправдани, тъй като имаше порой от грабежи и повече от две дузини убийства само в рамките на един ден. Местните власти пуснаха танкове и въоръжени сили по улиците, като в същото време отмениха и два мача през уикенда.

"Очевидно се възползват от близостта на Световното, за да ни притиснат и да постигнат целите си", заяви отговорникът на пресата за провинция Пернамбуко - Маноел Гимараеш.

Много от бразилците очакват с нетърпение Мондиала и искат трофея за "селесао", които са сред фаворитите. . Други, обаче, казват, че обстановката е доста приглушена в сравнение с времето преди някои от предишните първенства.

4045877

Легендата на Бразилия Зико обобщи ситуацията в страната в колонката си в "Гардиън".

"Докато преди треската от наближаващото Световно първенство се усещаше навсякъде, то атмосферата сега е доста смекчена. Не виждам оцветените улици, които се очакват тук. Според мен, протестите са смирили някои от феновете, но с оставащ по-малко от месец до началото, ми се иска да видя повече радост у хората."

Неговите наблюдения се отразиха и на бившия капитан на Бразилия Карлос Алберто, който е оптимист, че настроението ще се промени.

"Има анти-футболно течение в момента и заради него хората не декорират улиците и не носят националната фланелка, както бе в миналото. С наближаването на турнира си мисля, че това ще се промени и феновете ще се ентусиазират. Доста от привържениците в момента са против първенството, но съм убеден, че когато то настъпи, това ще се промени."

Когато Световното бе в други държави бразилците традиционно оцветяваха улиците в жълто и зелено. Това не се случва в момента, а улиците са обрисувани критично и потискащо. Протестите досега не бяха толкова големи, но се очаква да се разширят.