Пригответе се за класиката "24 часа на Льо Ман"

83-тото издание на "24 часа на Льо Ман" обещава да бъде едно от най-паметните в историята на великата автомобилна надпревара. "Ауди" е големият доминатор с 13 победи през последните 14 години, включително миналата, но настоящият сезон е много по-труден на германският производител, заради подобренията при "Порше" и стабилността на "Тойота".

За първи път от 1999 г. феновете ще наблюдават четири заводски отбора в най-високия клас, защото "Нисан" ще направи дългоочаквания си дебют именно в Льо Ман.

Този старт важи и за световния шампионат по издържливост, като заради дистанцията ще се дават двойни точки. До момента "Ауди" води в генералното класиране след две изключително трудни и драматични победи на "Силвърстън" и "Спа", но конфигурацията на „Льо Ман“ пасва идеално на "Порше", а по всичко личи, че "Тойота" са подготвили автомобила специално за митичното трасе, опитвайки се да изтрият лошите спомени от миналата година, когато доминираха преди да отпаднат.

Марки като "Корвет", "Ферари", "Астън Мартин" и "Порше" ще спорят за лаврите в GT Pro, а в аматьорския клас, както и в LMP 2 има близо десет коли, които имат потенциал да спечелят.

Супер битката започва в събота в 16:00 ч. и разбира се ще бъде предавана директно по Евроспорт от старта до карирания флаг.

Източник: Евроспорт, Йордан Божинов