Повишил ли е скоростта Бианки преди катастрофата?

снимка: БТА/AP

Силата на удара върху главата на пилота от Формула 1 Жул Бианки е била с внушителните 92g – 92 пъти колкото теглото му от 69 кг, стана ясно от данни на германското специализирано списание Auto Motor und Sport.

Получените данни за силата на удара идват от така наречения G-сензор, който пилотите са задължени да носят в техните тапи за уши от този сезон. Те измерват силите, които влияят върху главите на състезателите.

В случая на Бианки от сензорите в ушите са измерени невероятните 92 g, което прави напълно разбираемо това, че лекарите смятат за чудо това, че французинът изобщо оживя.

Маруся предостави информация днес за състоянието на катастрофиралия в Япония пилот Жул Бианки, който продължава да лежи в болница в Токио. Според съобщението на отбора, френският състезател още е в стабилно, но критично състояние и реално няма нови данни от лекарите.

Вчера бащата на Бианки – Филипе – разкри, че напълно разбира защо около Михаел Шумахер нямаше често обновяване на информацията за състоянието му непосредствено след инцидента с него във френския курорт Мерибел.

„Хората ме питат „Как е Жул“, но аз не знам какво да им кажа. Няма какво да им кажа – в критично, но стабилно състояние. Един ден е малко по-добре, на следващия е малко по-зле, лекарите нищо не казват, не знам как ще му се отрази травмата от катастрофата”, бе заявил Филипе.

От Маруся също така изразиха изумлението си от публикации в германския таблоид Bild, според които Бианки нарочно е повишил скоростта в зона с жълти флагове заради инструкции по тим радиото.

От екипа обясниха, че записите от кореспонденцията между пилота и инженера му от състезанието в Япония доказват несериозността на тези твърдения и са предоставени на ФИА. Също така телеметричните данни от болида на Бианки, също достояние на ФИА, елиминират всякакво съмнение около това дали пилотът е повишил или не скоростта си – той я е намалил както повелява правилника.

На снимката: В знак на признателност и подкрепа екипът на Маруся остави незает болида на Бианки за състезанието за Гран при на Русия на пистата в Сочи.