Потресаващ разказ от първо лице за пазарлъците и издирването на Боян Петров

Усилията да бъде намерен, по възможност жив, Боян Петров са били извънредни. Това всички го знае, но с еоказва, че има и скрити неща, които близък приятел на алпиниста разкри.  Биологът Петко Петков проговори пред bTV за организацията около спасителната акция на Боян. Петков даде да се разбере, че България не е платила нито лев за издирването, както разни хора и политици тръбяха. Оказва се, че алчността на шерпите се е оказала огромна, а сумите, които Петко Петков и синът му са извадили от джоба си са баснословни.

"Изтеглих си всичките спестявания – 30 хил. долара и мислех, че ще стигнат. Застраховката на Боян е нормална планинска – 36 хил. долара. Но те казаха 200 хил. долара за 3 дни -  три хеликоптера и шерпи. Синът ми Кирил каза, че ще намерим парите и им каза - 50 хил. на следващия ден, 100 хил., ако се намери тялото и 150 хил., ако се намери жив и е свален в болница. Така той заложи парите да са критерий, че ще бъде по-качествено търсенето. Всички пари бяха само от негови близки и приятели. Не е похарчен един държавен лев", разясни Петков.

По думите му финансовият стимул по-късно е изиграл лоша шега - непалската компания решила, че трябва да вземе на всяка цена 100 хил. долара и шерпите започнали борба кой по-бързо ще го намери, а за китайската страна пък било чест да го намери първа вместо непалците.

В един момент легендата „Боян” не можеше да се оцени с пари – непалските шерпи спаха на трети базов лагер без екипировка, а китайските - на 8000 метра в щурмова палатка.

Петков призна, че  все още не може да да изрече думата "съболезнования" пред близките му и я заменя със "съпричастност".

"При полета около Шиша Пангма видях планина, която изглеждаше страшно страшна. Красива, но като пустиня. Усетих Боян самотен, сам с върха. Когато получих намерената му фланелка, сякаш го прегърнах", допълва биологът.