Поредно признание за БФ Мотоциклетизъм

Ръководството на БФ Мотоциклетизъм получи поредното си признание. Колегите от Пресклуб „България“ връчиха специален приз на Богдан Николов и Румен Петков за отличното партньорство през 2013 година.

Президентът на федерацията Богдан Николов изрази надежда, че 2014 година ще бъде дори по-успешна и ръководената от него организация ще развие потенциала, с който разполага, за да може мотоциклетният спорт да затвърди водещата си роля.

„Трябва да съхраним и да развием потенциала, с който разполагаме в момента. Внесъл съм няколко проекта в Министерството на младежта и спорта и се надявам нашите идеи да бъдат оценени по достойнство“, обясни Николов.

Председателят на Организационния комитет за GRAND PRIX BULGARIA Румен Петков похвали работата на федерацията и отчете факта, че през 2013 година за пръв път в историята републиканският шампионат се е провел в 10 кръга.

„Благодаря на ръководството на БФ Мотоциклетизъм за всеотдайността и добрите резултати. Мотоциклетизмът е най-динамично развиващият се спорт в последните години и това, че страната ни неизменно е номер 1 като организатор е достатъчно красноречив за качеството на работата, която се върши. Важно е от Министерството на младежта и спорта да обърнат внимание на проектите, които Богдан Николов е представил, за да може и в края на тази година да имаме самочувствието и гордостта да бъдем отново на върха и като организатори, и като състезатели“, коментира Петков.

През 2013 година бяха проведени рекордните 10 кръга републикански шампионат мотокрос, 4 кръга от републиканския шампионат по мотоциклетизъм на писта, от които един в Серес, Гърция и 3 кръга републикански шампионат СуперМото. В Републиканския шампионат по мотокрос участие са взели точно 200 състезателя, а в дисциплините писта и СуперМото – 185 състезатели. Националните шампионати по мотоциклетизъм на България са привлекли приблизително 70 чуждестранни участника, като нашите шампионати продължават да бъдат притегателен център за много състезатели от близки до страната ни държави, благодарение на своето качество и организация. През сезон 2013, 90% от шампионските титли бяха решени във финалните кръгове на шампионатите, което маркира изминалия сезон като един от най-интересните досега.

През изминалата година България отново бе домакин на най-престижните състезания от Световните шампионати по мотокрос, фристайл и СуперМото, като веригата Grand prix Bulgaria отбеляза своеобразен юбилей – 10-то домакинство на Световния шампионат по мотокрос МХ1 и МХ2 на мотополигон „Горна Росица“, Севлиево, 5-то издание на Световния шампионат по мотокрос в клас МХ3 на мотополигон „Троян“, град Троян, както и третите издания на Световната Купа на Нациите по СуперМото в Плевен и финалния кръг на Световния шампионат по мотокрос фристайл в Арена Армеец, град София. Световния шампионат в Арена Армеец донесе на България и престижното отличие за най-добър организатор в Световния шампионат по мотокрос фристайл, което страната ни печели за трети пореден път. Grand prix Bulgaria през изминалата година включваше 4 световни шампионата и 8 европейски шампионата, като изброяването на ползите от тези домакинства за България и българския спорт са извън всякакво съмнение.

Освен домакинския аспект в дейността на БФ Мотоциклетизъм, през изминалата година отбелязваме и много успехи на българските състезатели в различните дисциплини и международни шампионати. Петър Петров завърши най-успешния си сезон до момента в Световния шампионат по мотокрос в клас МХ2. Само една точка му попречи да влезе в топ десет на Света и Петров остана на 11-та позиция в крайното класиране за годината, като четвърто място бе най-доброto класиране в шампионата в отделен кръг (Лиероп, Холандия). Ангел Караньотов, след поредица от проблеми в началото на сезона не успя да реализира пълно участие в Световния шампионат по СуперМото, но въпреки това отново спечели европейското злато в дисциплината, повеждайки една дълга редица от български медалисти след себе си, като Александър Георгиев – европейски вицешампион в клас ОПЕН, Борислав Стоименов, европейски шампион в клас S3, както и първото златно отличие за младата надежда Хакан Халми в клас SM Junior. Успехът на българските СуперМото състезатели продължи и през октомври, като националния отбор в състав Ангел Караньотов, Александър Георгиев и Мауно Хермюнен спечелиха сребърното отличие и световната вицешампионска титла в Купата на Нациите.

В Източноевропейските шампионати по мотокрос, писта и СуперМото през 2013, България може да се гордее със своите 11 шампиона, 12 вицешампиона и 10 бронзови медалиста (11/12/10 от 16 възможни,) и 2 отборни шампионски титли.

Какво предстои през сезон 2014 година е въпрос с повишена трудност, но при всички случаи състезателите и почитателите на този мъжки спорт няма да останат разочаровани. Календара за 2014 на БФ мотоциклетизъм включва 10 кръга на националния шампионат по мотокрос, който ще стартира в края на месец март в Поморие, след това домакини на шампионата ще бъдат Троян, Хасково, Левски, Сливен, Самоков, Севлиево, пак Троян и Сливен и финалът традиционно ще бъде в Айтос.

За дисциплините писта и СуперМото са предвидени по 4 кръга за писта и 3 за СуперМото– по три в Плевен и финален кръг през ноември в Серес, Гърция.

Grand prix Bulgaria отново ще зарадва състезателите и публиката с домакинствата на Европейския шампионат по мотокрос в класовете 65 и 85 които са предвидени в Троян през април и в Сливен през юни.

Почитателите на дисциплината СуперМото ще имат възможността да видят световния елит два пъти през 2014 – през май за Световния и Европейски шампионати – индивидуално и през октомври за Световната купа на Нациите.

Най-добрите мотокросисти на планетата в Световния шампионат по мотокрос МХ1 и МХ2 се очакват да кацнат в Севлиево през април, а летящите пилоти от Световния шампионат по мотокрос фристайл, този път ще смаят българската публика в средата на ноември в Арена Армеец.

Всички състезания от веригата Grand prix Bulgaria все още са под въпрос, като тече процедура по изплащане на необходимите такси от предходните години и финансовото обезпечаване на състезанията, като надеждата на всички е те да бъдат реализирани в традиционния висок дух и качествена организация.