Пищна церемония даде началото на 41-ата Шахматна Олимпиада

снимка: tromso2014.no

Впечатляваща церемония по откриването се състоя късно снощи по повод 41-а шахматна олимпиада в Тромсьо. Норвегия, освен, че е страна с изключително висок жизнен стандарт, се отличава и с това, че шахматът е поставен на най-висок пиедестал.

Финансовият министър на Норвегия Сив Йенсен в поздравителната си реч към участниците и присъстващите отбеляза, че е естествено родината на световния шампион Магнус Карлсен да е домакин на 41-вата шахматна олимпиада, която е с претенции за положителни рекорди по мащабност.

От своя страна най-силният в момента шахматист сподели, че за него е "много специално да бъде на собствен терен и олимпиадата е уникална възможност". По особено атрактивен начин той изтегли черните фигури за номер 1 в първия кръг и в двата турнира - за мъже и жени.

На церемонията всичките 174 нации бяха официално представени с изключително светлинно шоу. 313 са записаните отбори - 176 при мъжете и 136 при жените. Официално за участие в шахматната олимпиада в Тромсьо пристигнаха 1557 шахматисти. От тях 997 са с шахматни звания, а гросмайсторите общо са 348.

В официалния стартов лист българският отбор за мъже е поставен под номер 18, а жените са под номер 14. Жребият определи в първия кръг мъжете да играят с отбора на Ел Салвадор.

Лидерът на отбора гросмайстор Веселин Топалов ще подкрепя съотборниците си отстрани, а на първа дъска с черните фигури срещу Лемнис Ариас ще играе Иван Чепаринов. На втора дъска Валентин Йотов среща Даниел Ариас, на трета - Красимир Русев играе срещу Карлос Бургос, а на четвърта - Радослав Димитров среща Рикардо Чавес.

Българските шахматистки играят в първия кръг с представителния отбор на Международната шахматна федерация на хората с физически увреждания (International Physically Disabled Chess Association - IPCA).

Правилникът за шахматната игра определя, че за удобство на хората с физически увреждания се определя обособена, удобно за състезателите, игрова зона. Във връзка с това българките играят на 50-та турнирна дъска.

Характерно за началото на такова дълго състезание и гросмайстор Антоанета Стефанова няма да участва в първия кръг. На първа дъска Ива Виденова играе с белите фигури срещу Галина Мелник. На втора Адриана Николова среща Елене Курочкина, на трета Емилия Джингарова е срещу Марина Кайданович, а на четвърта - Маргарита Войска срещу Никола Конколова.

Партиите от олимпиадата ще се предават на живо от 16:00 часа на официалния сайт на организаторите, посочва БТА.