Петър Стойчев ще брани в замръзнало езеро световната титла в ледени води

Великият плувец Петър Стойчев заминава в сряда, 13 март за руския град Мурманск, където предстои третото Световно първенство по ледено плуване. Българинът държи световния рекорд в "кралската" дисциплина на 1000 метра и е 12:15 минути. Тй ще атакува отново златния медал в конкуренцията на над 350 "ледени" плувци от цял свят. Стойчев ще плува и в дисциплината 500 метра.

Българският шампион, заедно със своя треньор Красимир Туманов, тренират двуразово в последните два месеца на басейн  "Спартак" в София.

"Подготовката върви нормално. Тренираме при отлични условия на басейн " Спартак", но знаете, че температурата на водата ще бъде коренно различна на самото състезание. Очаква се да бъде около 2 градуса над нулата и да вали сняг. Вятърът също е проблем, но ще се свикне. Имам опит и самочувствие да се представя успешно и дано всичко да е наред.

Ще се плува в замръзнало езеро, което ще бъде разрязано с формата на басейн непосредствено преди състезанието, което ще бъде в петък и събота. Винаги съм казвал, че като плувам за родината, забравям за студа и неприятния лед във водата. Сега отново ще е така. Пожелавам си отново всички да станат на крака и да звучи българския химн в далечен Мурманск", каза Петър Стойчев след днешната сутрешна тренировка.

Стойчев и екипа му заминават за Москва в сряда. Полетът им е в 13:10 часа.