12 милиона лева гълта най-модерният плувен комплекс у нас

Община Пловдив пусна обществена поръчка за изграждането на най-модерния плувен комплекс в България. В следващия месец ще се събират оферти за съоръжението, чиято прогнозна стойност е от над 12 млн. лева с ДДС.  Критерият за избор на изпълнител е 60 % цена, а останалите 40 % са качествени аспекти на техническото предложение.

В поръчката за 12 млн. лева има две позиции. Едната е за изграждането на басейна, който е по проект на арх. Тодор Абаджиев, а другата е за строителен и авторски надзор на обекта.  Средствата за басейна в Бюджет 2019 са едва един милион лева. Идеята е плувният комплекс да се изгражда в следващите няколко години, като средствата ще бъдат разпределени в тях.  

Проектът включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за 1000 места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“.  

Градските власти искат съоръжението да е готово до 2021 година, като то може да приема състезания по световен мащаб.

Басейнът ще бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.  Един от проблемът бе, че пространството е ограничено и проектантите са изпитвали трудности да го позиционират.

„Не е само едно корито, много са изискванията. Опитахме се да има чисти функционални връзки между стария закрит басейн, новия и спортния диспансер, чиито помещения ще се ползват. Така ще се изгради един отличен спортен комплекс, който ще включва освен двата басейна – закрития и открития, също и съблекални, лекарски кабинети, съоръжения за допинг проби и т. н”, обясни арх. Тодор Абаджиев.

Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Електрониката е Омега – мерцедеса в тази област. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България. Тя е сложна и поддържа пространството над водата чисто от изпарения, пояснява архитектът.