Пет дни в памет на Айртон Сена

снимка: Wikipedia

Пет дни ще продължи програмата с почит на 20-ата годишнина от смъртта на Айртон Сена.

Идолът загина в катастрофа на пистата "Имола" по време на Гран при на Сан Марино на 1 май 1994-а на 34 години.

Състезания на различни класове автомобили и мотори, прожекции на филми за великия бразилец са включени в програмата. Над 100 000 почитатели на Айртон и Формула 1 се очаква да минат през пистата за петте дни. Акредитирани са 200 журналисти от 20 страни, пише "Труд".

На църковната служба се очакват световните шампиони Кими Райконен и Фернандо Алонсо. Дукати пусна 161 уникални мотоциклета от модел, наречен "Сена". Най-голямата интернет търсачка "Гугъл" ще посреща потребителите в глобалната мрежа на 1 май с лицето на трикратния шампион и бразилското знаме.

Ферари също готви почит на Айртон, който не е карал за най-популярния отбор във Формула 1. Това е и една от трите мечти, които Сена не успял да осъществи, разкри Адриане Галистеу, годеница на пилота при смъртта му. Другите две мечти били да има син и да види... Дисниуърлд в САЩ.

Сена остава вероятно най-обичаният шампион във Формула 1. 3 милиона бразилци го изпратиха на погребението в Сао Пауло, а още три пъти по толкова са почитателите му в социалните мрежи, и то 20 години след смъртта му.