Ферари преговаряли със Сена през 94-та

снимка: БТА/AP

Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло разкри, че Скудерията е преговаряла с легендарния Айртон Сена за евентуален договор дни преди съдбоносното Гран при на Сан Марино през 1994-та година, когато бразилската икона намери смъртта си.

„Той искаше да дойде във Ферари и аз много го исках в екипа си. Срещнахме се в Болоня малко преди състезанието в Сан Марино. Той ми каза, че много уважава твърдата ни позиция срещу употребата на електроника, която помага на пилота да кара болида. Той винаги е бил срещу такива неща, които пречат на истински талантливите да изпъкнат“, каза Монтедземоло.

„Говорихме си дълго време и той ми каза категорично, че иска да прекрати кариерата си във Ферари, тъй като малко по-рано бе на косъм да подпише с нас, но нещата не се получиха. Разбрахме се да се срещнем пак и да преценим как най-добре ще можем да развалим договора му с Уилямс.

Бяхме на едно мнение, че Ферари щеше да бъде идеалният екип за него да продължи и завърши кариерата си, която до онзи момент беше уникална. Той беше невероятен, винаги искащ да се развива, великолепен в квалификациите и състезанията, винаги се бореше докрай“, завърши президентът на Ферари.

На 1-ви май се навършват 20 години от смъртта на Айртон Сена.