Падението на Ред Бул продължава

снимка: БТА/AP

Въпреки че проблемите на Ред Бул през сезон 2015 във Формула 1 бяха засенчени от катастрофалното развитие на тандема Макларън – Хонда, отборът от Милтън Кийнс, който спечели четири последователни световни титли преди да бъде изместен от този на Мерцедес, през тази година се намира в окаяно състояние.

Още очакващи първото си финиширане на подиума или класиране в топ 3 на квалификация, „биковете“ достигнаха ново дъно в Гран При на Канада, където бяха задминати с обиколка от шампиона Мерцедес.

„Мислех си, че най-лошото е минало, но последният уикенд определено бе най-тежкият за нас тази година,“ оплака се Даниел Рикардо.

За негово съжаление предстоящото домашно състезание за тима – Гран При на Австрия на пистата „A1 Ринг“ се очаква да бъде още по-неблагоприятно за тях.

Поради наказания двата болида RB11 вероятно ще стартират от дъното на колоната.


„Изглежда и двете коли ще трябва да използват пети двигател от началото на сезона. В правилата е записано, че са позволени само 4, а при пети се налага наказание от 10 места.

Като вземем предвид факта, че на писти като тази, която е подобна на тази в Монреал, където Ред Бул се класираха 8-ми и 9-ти, болидът се нуждае от голяма мощност, следователно е напълно очаквано колите на отбора да стартират на едни от последните места,“ коментира анализаторът на Sky Sports Рейчъл Брукс.

 

Унижението, което се очаква да преживее собственикът на Ред Бул Дитрих Матешиц, гледайки колите си редом до тези на Менър на стартовата решетка, може да прелее чашата и да го накара да оттегли отбора си от Формула 1.

Само преди 3 месеца той заплаши Бърни Екълстоун с напускане на шампионата.

От тактическа гледна точка обаче решението Ред Бул да сменят двигателите си сега и да получат наказание от 10 места е добра, тъй като и без това те едва ли ще имат възможност да се преборят за точки на пистата, където 80 % от дистанцията се кара на пълна газ, което е кошмар за двигателя на Рено. За сметка на това предстоят по-бавни и технични писти, където тимът със сигурност ще има шанса да се бори за нещо повече.