Отложиха началото на "Четирите шанци"

За сефте
снимка: БТА/AP

Първото състезание от 63-о издание на турнира по ски-скокове "Четирите шанци" в Оберстдорф (Германия) беше отменено. Първият кръг от надпреварата трябваше да започне в 17.30 часа българско време, но се забави с над 90 минути заради бурен вятър и силен снеговалеж в германския зимен център.

След само 11 скока и след още няколко прекъсвания от по 15 минути журито реши да спре състезанието. Пробните скокове също бяха отменени. Надпреварата ще се проведе на 29-ти от 18.30 часа, съобщиха организаторите.

"Това е класически старт. Трудно е да има честно състезание в тези условия - при силен снеговалеж и бурен вятър. Трябва да мислим преди всичко за състезателите", каза Валтер Хофер, директор на състезанието пред телевизия ARD.

Старт от "Четирите шанци" е бил прекратен само веднъж в предходните 62 години. През 2008-а надпреварата в Инсбрук е прекратена поради силен вятър буря и е преместена в Бишофсхофен.

Владимир Зографски отпадна снощи в квалификациите. Българинът направи скок от 103,5 метра и с 91,1 точки остана едва 62-и. Така Зографски не успя да намери място сред първите 50, който стартират в надпреварата.

По програма следващите стартове от "Четирите шанци" са на 1-и януари в Гармиш-Партенкирхен, на 4-и януари в Инсбрук и на 6-и януари в Бишофсхофен (Австрия), посочва БТА.