Отличен Краси Анев отново в топ 10 в Световната купа

снимка: Булфото

Лидерите на българския мъжки биатлон Красимир Анев и Владимир Илиев се представиха великолепно за пореден път в кръг от Световната купа, този път в спринта в германския зимен център Руполдинг.

С перфектна стрелба Анев, който миналата седмица в Оберхоф записа историческо 4-то място в масовия старт, сега финишира на престижното 8-мо място със само 1:09.9 минути изоставане от победителя Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия).

Владо Илиев направи пропуск от първата стрелба в положение „легнал“ и се нареди на 17-то място с 1:30.3 минути пасив спрямо норвежеца. Иван Златев не можа да повали две мишени от „прав“ и остана 79-ти с 3:50.6 минути изоставане.

Йоханес Бьо бе водач от самото начало до края на бавното трасе, което допълнително усложняваше задачата на състезателите, тъй като температурата бе малко над нулата. Лидерът в Световната купа и шампион от миналата година Мартен Фуркад избра по-задна позиция, надявайки се конкурентите пред него да „отъпчат“ пистата и да я предразположат за по-висока скорост, но по една грешка в двете стрелби провалиха французина и той финишира на разочароващото 25-то място.

Бьо бе перфектен при двете си посещения на огневия рубеж и поддържаше преднина от 15-20 секунди пред преследвачите си. Домакините имаха поводи за радост заради Зимон Шемп и Арнд Прайфер, които завършиха на втора и трета позиция и осигуриха силно германско присъствие на подиума.

Руснакът Антон Шипулин завърши 4-ти, а топ 10 допълниха Андрейс Расторгуевс, Бенедикт Дол, Бенямин Вегер, Анев, Даниел Бьом и Михал Слесингер.

Въпреки разочароващия спринт Мартен Фуркад остава лидер в генералното класиране за Световната купа с 496 точки, следван от Шипулин с 433 и Емил Хегле Свендсен с 372 – норвежецът финишира 12ти в днешния спринт в Руполдинг.