Отбелязаха 50 години от олимпийската титла на Боян Радев

галерия:

снимка: БТА

Легендата на българската и световната борба Боян Радев бе награден със специален плакет по повод 50-години от първата му олимпийска титла в класическата борба от Игрите в Токио 1974.

Боян Радев бе награден от председателя на БОК Стефка Костадинова и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров на тържествена церемония, която се състоя в Националния музей на спорта на Националния стадион "Васил Левски" в София.

Радев е първият българин двукратен олимпийски шампион. Титлата си в борба класически стил от Токио 1964 г. дублира 4 години по-късо в Мексико. Световен и европейски шампион, три пъти Спортист на годината в България (1964, 1967 и 1968 г.).

Приет е в Залата на Славата на Международната федерация по борба, награден с най-високото звание на ФИЛА – Златна огърлица.

4106016

Лично бившият президент на МОК Жак Рог го определи за носител на най-авторитетното отличие на олимпийското движение – ордена "Пиер Дьо Кубертен".

Боян Радев е известен като виден колекционер и дарител на предмети на изкуството. Той е обявен за Дарител №1 на Националния исторически музей, където в наречена на името му зала са изложени над 170 експоната от неговата колекция – дърворезби, икони, каменни пластики, плюс всичките му награди и отличия от борбата.