50 години от първата олимпийска титла на Боян Радев

снимка: Булфото

Българският олимпийски комитет ще отбeлежи 50-та годишнина от спечелването на първата олимпийска титла на Боян Радев в класическата борба.

Церемонията ще се състои на 5 август 2014 г., вторник, от 11:30 часа в Националния музей на спорта (Национален стадион "Васил Левски").

Боян Радев е първият българин двукратен олимпийски шампион. Титлата си в борба класически стил от Токио 1964 г. дублира 4 години по-късо в Мексико. Световен и европейски шампион, три пъти Спортист на годината в България (1964, 1967 и 1968 г.).

Приет е в Залата на Славата на Международната федерация по борба, награден с най-високото звание на ФИЛА – Златна огърлица.

Лично бившият президент на МОК Жак Рог го определи за носител на най-авторитетното отличие на олимпийското движение – ордена "Пиер Дьо Кубертен".

Боян Радев е известен като виден колекционер и дарител на предмети на изкуството. Той е обявен за Дарител №1 на Националния исторически музей, където в наречена на името му зала са изложени над 170 експоната от неговата колекция – дърворезби, икони, каменни пластики, плюс всичките му награди и отличия от борбата.