Огромен интерес към предстоящия през уикенда Карате турнир Nikon open 2017

За пета поредна година Спортен Клуб „Никон“ е организатор и домакин на най-големия карате форум в България – Международен турнир NIKON OPEN 2017. Тази пролет състезанията за първи път са част от инициатива София – Европейска столица на спорта.

В турнира ще участват над 500 състезатели от 10 държави, очакват се и още заявки. Сред пристигащите в България има представители на школи с традиции и авторитет в каретето: Русия, Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Гърция, Великобритания, Ботсвана, Унгария, Италия, Австрия, Хърватска, България и др., а в списъка на състезателите личат имената на редица световни и европейски медалисти. Българските представители ще бъдат над 250. Звездите на турнира ще участват в атрактивната дисциплина Кумите Мъже Оpen категория, за която е предвиден награден фонд за първо място. Парична награда има и за клубът спечелил най-много медали- комплексен шампион на турнира. Ще има и специална награда за най-добър клуб. Развитието и популяризирането на спорта у нас е сред главните цели на Спортен клуб "Никон" , затова състезанието обхваща всички възрастови групи, което дава възможност за изява на малки и големи в три дисциплини - макевара, ката и кумите. Турнирът ще се състои в събота, 11 март, в зала „Арена Горна Малина“, която е с капацитет 700 седящи места и покрива всички европейски стандарти. Програмата предвижда начало на двубоите в 10.00 ч., официалното откриване с кратка програма е в 14.00, а турнирът ще завърши около 20.00 ч. „Спортът карате вече е в олимпийската програма и ще направи своя олимпийски дебют на Игрите в Токио през 2020 г.

Турнирът NIKON OPEN 2017 е най-големият подобен форум у нас и сега се явява отлична проверка преди тежките квалификации, в които имаме своите шансове за олимпийски квоти,“ заяви президентът на СК Никон Николай Цанев на пресконференция днес в ИнфоЦентър София2018. Сред присъстващите беше и най-голямата ни надежда в този спорт – 20-годишният национал Андриан Димитров, който разясни системата за квалификации на олимпийските игри, където ще се разиграят само по три комплекта медали при мъжете и при жените в присъствието само на по 10 състезатели в категория. „София – Европейска столица на спорта“ подкрепя турнира, като един от най-масовите в този все по-популярен след младите спорт,“ каза на срещата с медиите Анатоли Илиев, оргсекретар на София2018 и член на ИБ на ACES EUROPE. За 17 години присъствие в българското карате, Спортен Клуб Никон е № 1 в класациите на БНФК по успехи и завоювани медали. Представителите на този клуб са печелили всички възможни медали и купи във отделните възрастови групи и дисциплини по правилника на Олимпийското Карате(WKF). Клубът е безапелационен шампион на България в последните 6 поредни години и е с множество национални състезатели във всички възрастови дивизии, което дава възможност за реализация на членовете, решили да се занимават с карате на по-високо ниво. Основна цел на Карате Клуб „Никон“ е развитието на масов спорт, за това дейността се разширява не само на територията на София, а и в други градове на страната.