Официално: Левски е част от Адриатическата лига

галерия:

снимка: БТА

Носителят на Купата на България по баскетбол за мъже Левски официално вече е част от голямото семейство на Адриатическата лига. Контрактът, който е за срок от три години, беше парафиран на церемония в Новотел София.

Споразумението ще позволи на българския отбор от новия сезон да мери сили с някои от най-добрите клубове в Европа в един от най-силните международни турнири на Стария континент като Цибона, Цървена Звезда, Партизан, Будучност.

Генералният мениджър на Адриатическата лига Роман Лисац, новият президент на БК Левски Леонид Гайдаджиев, старши треньорът Константин Папазов и капитанът на отбора Стефан Георгиев бяха единодушни, че това е признание за Левски за българския баскетбол като цяло, което ще доведе до развитието на спорта.

"Добре дошли в семейството на Адриатическата лига. След доста години разговори с г-н Гайдаджиев ние се приближавахме до тази цел и ето вече Левски е член на Адриатическата лига. Убедени сме, че това ще помогне българския баскетбол да се върне на сериозното място, което заемаше в миналото. Това може да допринесе за развитието на Левски като един голям клуб, клуб, който навърши 100 години", каза Роман Лисац.

"Не сме поканили случайно Левски. Важно е за всеки да играе срещу силни отбори. Това води до израстване на клуба. Не е лесно в една лига, където всички имат самочувствие, че са големи да влезе един български клуб. Трябва българската публика да оцени това и да пълни залите", добави генералният мениджър на Адриатическата лига.

Амбициите на Леонид Гайдаджиев са Левски да стане шампион на България и да бъде в топ 10 на Адриатическата лига.

"Имам много голям опит в баскетбола. Прецених, че с моя опит ще помогна да се направи нещо качествено. Знаех, че за Левски ще бъде най-добре да се включи в Адриатическата лига. Надявам се да спечелим всичко в България и съм убеден, че ще се представим добре в Адриатическата лига. След две години ще говорим за нещо повече.

Сигурен съм, че след една-две години всички качествени български баскетболисти ще имат претенции да играят в Левски", каза президентът на "сините".

Той уточни, че в Адриатическата лига няма изисквания за минимален бюджет. Бюджетът на Левски за новия сезон все още не е направен, тъй като настоящата кампания не е приключила. Лисац уточни, че всеки клуб плаща по 150 хиляди евро годишна такса за участието си в турнира.

"Не искам да казвам, че нивото на българския баскетбол е по-ниско от това в другите страни, а че участието в Адриатическата лига ще ни помогне да се развием. Искам в Левски да има повече български играчи, а чужденците да са класни и не повече от 4-5. В момента не виждам македонец, който може да играе в Левски", каза още Гайдаджиев.

Според Константин Папазов участието в Адриатическата лига е едно голямо предизвикателство.

"Това е едно голямо предизвикателство за Левски за българския баскетбол като цяло. Аз съм оптимист и позитивно настроен човек, но г-н Гайдаджиев ме надскача в това отношение. Преди три години, когато разговарях с него, за мен изглеждаше като мечта да играем в Адриатическата лига, а ето, че вече е факт.

Една подадена ръка от Адриатическата лига е жест към нас и към българския баскетбол. Ние ще се опитаме да оправдаем доверието. Няма да е лесно. Адриатическата лига е като Евролигата, но ние трябва да се приспособим", заяви Папазов.

"Ще бъде много добре за нас и за българския баскетбол, че у нас ще дойдат толкова силни отбори. Тази Адриатическа лига е една голяма крачка напред. Надявам се да се представим достойно. Няма да е лесно, но трябва да дадем максимума от себе си", добави капитанът на "сините" Стефан Георгиев.

Папазов не пожела да коментира в кои турнири ще участват "сините" през новия сезон и кои играчи ще бъдат привлечени. Левски обаче със сигурност ще участва в Националната баскетболна лига на България.

"На този етап мислим само за Лукойл Академик. Не искам да мисля за друго, искаме да завършим успешно първенството. Основната цел ще бъде да направим добър отбор. 100 процента е сигурност, че ще участваме в Адриатическата лига.

Това са 26 мача от началото на октомври до края на март. Всичко ще бъде подчинено на това, но искаме да участваме и в българското първенство", коментира Папазов.

В договора на всеки клуб от Адриатическата лига има клауза, според която той пропуска следващата година, ако завърши на последно място в класирането.