Нова изключително мрачна прогноза за бъдещето на Шумахер

Седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер може и да не се възстанови от тежките мозъчни травми, според доктор Гари Харстейн.

Специалистът е бивш ръководител на медицинските програми на Международната автомобилна федерация и познава много добре Шуми.

"Колкото повече време минава, все повече намалява вероятността Михаел да отбележи някакъв съществен прогрес", коментира д-р Харстейн.

"Продължителността на живота на хора в неговото състояние (пациент, изведен от кома, който не отбелязва никакъв неврологичен прогрес - б.ред.) се измерва от няколко месеца до няколко години", направи мрачна прогноза специалистът.

Това становище е в пълно противоречие с мнението на един от лекуващите лекари на Шумахер в болницата в Гренобъл - д-р Жан-Франсоа Пайен, който неотдавна предрече пълно възстановяване на германеца в следващите три години.

Дългогодишен семеен приятел Михаел Шумахер пък заяви, че бъдещето на Пилето остава неясно.

"Дали той ще говори отново? Дали ще ходи отново? Ще бъде ли способен да се храни и облича сам? Докторите не знаят. Никой не може да знае. Вероятно Михаел никога повече няма да бъде човекът преди инцидента”, каза неназованият приятел на Шумахер пред специализираното издание motorsport.com.

Михаел Шумахер получи тежка черепно-мозъчна травма по време на ски падане във френските Алпи през декември 2013 г. Германската спортна легенда се възстановява в дома си в Швейцария, където е под постоянното наблюдение на екип от специалисти. За медицинските процедури семейството му плаща по 130 000 евро седмично.