Норвежците сломени в рядко срещан старт

снимка: БТА/AP

Французинът Морис Манифика спечели старта на 30 километра свободен стил от Световната купа в ските-северни дисциплини в Давос.

Той приключи с време 1:05.10,8 часа, като изпревари Крис Андре Йесперсен от Норвегия с 3,3 секунди. Трети остана лидерът в генералното класиране за Световната купа Мартин Сундби (Норвегия), който завърши на 14,9 секунди от победителя.

Иначе Сундби води в генералното класиране с 351 точки, пред Манифика с 260 и руснакът Александър Легков с 252.

Йесперсен, който днес остана 2-и, е на 4-а позиция в генералното класиране с 230 точки.

Той обаче е лидер в класирането на Малката Световна купа в дисциплината, където има 166, посочва БТА. Днешният подиум бе първи за норвежеца в кариерата му.

Sporta.bg уточнява, че Петер Нортхуг остана едва 37-ми, който спечели предишното издание на 30-те км свободен стил преди 2 години отново в Давос. Днес бе третия случай, в който тази дисциплина влиза в календара на Световната купа през последните 10 сезона.

Йохан Олсон от Швеция завърши на 12-то място и не можа да запише две поредни победи в Давос, след като през февруари 2013-та спечели състезанието в свободен стил на 15 км.

Олсон обаче остава бегачът с най-много победи в дългите дисциплини за Световната купа през последните 2 години. От сезон 2011/2012 до днес той има 5 успеха, докато Петер Нортхуг и отсъстващият поради болет Дарио Колоня имат по 4.