Норвегия пренаписа историята на Зимните игри, злато я дели от още слава

снимка: twitter.com

Норвегия подобри рекорда на САЩ по брой медали от една Зимна олимпиада. Това стана факт днес, след като норвежците грабнаха бронзовите отличия в смесената отборна надпревара в ски-алпийските дисциплини. По този начин медалите на скандинавците в ПьонгЧанг вече са 38 - 13 златни, 14 сребърни и 11 бронзови.

Досегашното върхово постижение на САЩ датираше от Олимпиадата във Ванкувър през 2010. Тогава "янките" заслужиха 37 медала - 9 златни,15 сребърни и 13 бронзови. 

Норвегия се нуждае от още една титла в последния ден на Игрите в ПьонгЧанг, за да изравни рекорда на Канада от Ванкувър 2010 от 14 златни отличия. Германия също има шанс да изравни, а дори и да подобри този рекорд. Немците имат амбиции за злато от четворките бобслей, както и от хокея на лед, където мъжкия отбор на Бундестима ще мери сили за титлата с Олимпийските спортисти от Русия.

Норвегия, от своя страна, е абсолютен фаворит за златото на 30 км ски-бягане при жените. Там Хайди Венг, Ингвилд Йостберг, Рагнхилд Хага и Марит Бьорген ще атакуват титлата, като при повече от един медал за Норвегия, страната ще пренапише историята на Олимпийските игри.

Вижте класирането по медали в ПьонгЧанг ТУК!