Кореец стана първият олимпийски шампион в дебютна дисциплина

снимка: twitter.com

Представителят на домакините Сън-Хун Ли донесе пета олимпийска титла на Република Корея на Зимните игри в ПьонгЧанг. Кореецът триумфира в масовия старт на бързо пързаляне с кънки при мъжете, което дебютна дисциплина на олимпийски форуми.

29-годишният Ли финишира пръв във финала за 7:43.97 минути и спечели 60 точки. Това е втори медал за корееца в ПьонгЧанг след среброто в отборното преследване, и общо пето в кариерата му на Олимпийски игри след титлата във Ванкувър 2010 на 10 000 метра, както и сребърните медали на 5000 метра във Ванкувър и в Сочи 2014 в отборното преследване. 

Втори с 40 точки остана Барт Свингс и донесе първо олимпийско отличие за Белгия в ПьонгЧанг. Той закова хронометрите на 7:44.08 минути. Бронзът грабна Кун Фервей от Холандия с време 7:44.24 минути и 20 точки. Така той заслужи втори бронз в ПьонгЧанг.

Световният шампион в дисциплината Джоуи Мантия (САЩ) се нареди девети с 7:45.21 минути, а веднага след него завърши световният вицешампион Алекси Контен (Франция) със 7:45.64 минути.

При жените в същата дисциплина шампионка стана японката Нана Тагаки. Със среброто се поздрави Бьо-Ръм Ким от Южна Корея, а Ирене Схаутен от Холандия взе бронзовия медал.