България в ПьонгЧанг: Пълнеж и финал по корем

Българското участие на Пьонгчанг 2018 завърши ден преди края на XXIII Зимни олимпийски игри. Страната ни беше представена в Южна Корея от 21 спортисти. Представянето ни по олимпийските съоръжения не може да се опише като завършване с вдигнати глави или достойно, правят правилен извод колегите от блиц спорт. По-скоро като финиширане по корем, каквото направи един от участниците ни. Най-доброто описание за нашето участие на Олимпиадата даде биатлонистът Красимир Анев още във втория ден от олимпийските игри. Тогава той обяви, че българите сме пълнеж на форума, за да има кого силните отбори да побеждават.

Нашите отидоха в Пьонгчанг с малки надежди, които бяха свързани преди всичко с представителите ни в сноуборда – Радослав Янков и Александра Жекова. Шансовете ни за медал бяха определяни с представянето на Янков в паралелния гигантски слалом. 28-годишният чепеларец обаче не успя да преодолее квалификациите днес и отпадна още преди важните спускания. Самият той разкри, че не е оправдал очакванията.

Александра Жекова записа най-доброто българско участие на Олимпиадата. Тя се класира за финала в сноуборд кроса, където завърши на шесто място. Като успех можем да отчетем и 14-ото мястото на Владимир Зографски в ски-скока от нормалната шанца. Изненада беше 28-ата позиция на Алберт Попов в мъжкия гигантски слалом.

Останахме в спомените на спортните зрители по света и с участието си на Павел Ангелов в шейните, който в третия манш пресече финалната линия по корем. Въпреки това той не остана последен в крайното класиране. Завърши 37-и, а след него останаха трима състезатели.

Надеждите ни в биатлона за по-предно класиране, свързани с отстраняването от МОК на най-силните руски биатлонисти, не се оправдаха. Българите демонстрираха неточна стрелба и слабо представяне в ски-бягането. Въпреки 19-ото място на Владимир Илиев и 25-ата позиция на Красимир Анев на 20 км, представянето ни в биатлона може да се приеме като провал. Щафетите ни бяха сред последните. Женското ни каре имаше уникална цел – да не завърши на последното място. Задачата беше изпълнена и след нашите останаха щафетите на Япония и Южна Корея.