Норвегия и Финландия с титлите в отборния спринт в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

Очаквано се разви отборния спринт по ски бягане при жените на Зимните Олимпийски игри в Сочи 2014, след като Норвегия спечели първата титла в историята си в тази дисциплина.

Нацията рекордьор по брой медали на Зимни Олимпиади разочарова с представянето си в щафетите при жените и мъжете, но днес живата легенда на ски бягането Марит Бьорген, заедно с ИнквилдЙостберг върна усмивките по лицата на норвежците и им повдигна самочувствието точно преди масовия старт.

Норвежците завършиха с време 16:04.05 минути и завършиха с 9 секунди по-добро време от най-близките си преследвачки – дуото на Финландия в състав Айно-КайсаСааринен и Керту Нисканен.

Шведките, които триумфираха в щафетата миналия уикенд – ИдаИнгемарсдотер и СтинаНилсон – се окичиха с бронзов медал, изоставайки на 20 секунди от новите олимпийски шампионки.

Защитаващите титлата си от Ванкувър 2010 германки, водени от Денизе Херман, този път останаха в подножието на медалите, финиширайки на 6-то място на само 1.15 секунди изоставане от шведките.

При мъжете Финландия триумфира за първи път със златото от 16 години, но финалният спринт бе опорочен от грешната стъпка на германци и руснаци, които загубиха равновесие в най-неподходящия момент.

Германецът Тим Чарнке се бореше за титлата с олимпийския шампион в спринта от Ванкувър 2010 Никита Крюков и с финландеца Сами Яухоярви. Чарнке се спъна в ските на представителя на „суоми“ и падна, препъвайки и Крюков, което пък позволи на финландеца да натрупа аванс от 10 метра и спокойно да стъпи първ на финала.

Крюков все пак стигна до сребърния медал, а бронзът остана за шведите, които бяха големите печеливши от падането на Чарнке – германците останаха едва 7-ми.

Любопитното е, че това е втори щастлив бронзов медал за шведа Емил Йонсон, който финишира трети и в индивидуалния спринт, където също имаше късмета цели трима души да паднат пред него и да му позволят да ги изпревари.

Българите Веселин Цинзов и Андрей Гридин завършиха 10-ти във втората полуфинална серия от 12 участници, като времето им 25:11 минути бе 18-то по сила от всичките 23 отбора.