Норвегия доминира на старта на Световната купа

галерия:

снимка: БТА/AP

Двойна победа за Норвегия в първото от трите престижни турнета от Световната купа по ски бягане - „Рука Трипъл“. След като Марит Бьорген спечели историческа 4-та поредна победа във финландския зимен център Куусамо, при мъжете Мартин Сундби изненадващо спечели надпреварата.

Норвежецът триумфира в третото състезание в комплекс „Рука“ - преследването на 15 км, с което бе провъзгласен за шампион на „Рука Трипъл“. Това е трета победа в надпревара от Световната купа за Сундби, който ще отиде в Лилехамер за втория кръг следващата седмица като лидер в генералното класиране до момента.

Една от предишните две победи на Сундби за Световната купа по ски бягане също бе постигната в преследването на 15 км в Куусамо – през 2008-ма година.

Надеждата на Русия за медал от Зимните Олимпийски игри в Сочи Александър Легков диктуваше темпото докъм средата на дистанцията, но в крайна сметка успя да се добере само до 3-та позиция след силния финален спринт на Сундби и другия представител на Русия – Максим Вилежанин, който завърши 2-ри.

4048942

Най-силният спринтьор в света Петер Нортхуг от Норвегия не можа да направи хеттрик от победи в „Рука Трипъл“, след като компрометира по-голямата част от подготовката си за зимния сезон. Той изкара два месеца в процес на възстановяване от болест, която получи още през август.

Нортхуг успя да финишира едва на 13-та позиция, а най-добре представилият се финландец бе Мати Хейкенен – 17-ти.

Българинът Веселин Цинзов завърши на 72-ра позиция в преследването, изоставайки с 3:06.9 минути от победителя. Другият роден представител – Андрей Гридин – не стартира надпреварата.