Нортхуг най-накрая спечели етап от Тур дьо ски

снимка: БТА/AP

Норвежката звезда в ски бягането Петер Нортхуг извоюва първата си победа през сезона, след като спечели старта на 10 километра класически стил – 6-ти етап от Тур дьо ски, провел се в италианския зимен курорт Вал ди Фиеме.

Нортхуг, който миналият сезон във Вал ди Фиеме спечели 15-километровата „класика“ в рамките на Световното първенство, бе недостижим на трасето днес и финишира за 24:45.6 минути.

Така той остави на 9.7 секунди зад себе си временния лидер в Световната купа и Тур дьо ски Мартин Сундби, който въпреки че не можа да постигне победа, затвърди водачеството си в надпреварата и увеличи шансовете си да спечели трофея.

Трети финишира друг норвежец – Крис Йесперсен, зад него се нареди четвърти представител на страната – Сюр Рьоте. Днешният етап се проведе на тежко трасе с около 170-метрово изкачване, като мъжете правеха 2 обиколки, а жените ще завъртят 1 в своя класически стил на 5 км.

Така Сундби има преднина от 48.5 секунди пред Нортхуг в генералното класиране на Тур дьо ски преди последния утрешен етап, който ще представлява преследване и отново ще се проведе във Вал ди Фиеме.

В генералното класиране след 14 от общо 28 старта за Световната купа лидер е отново Мартин Сундби с 585 точки. На втора позиция до момента е Крис Йесперсен с 373 точки. Руснакът Александър Легков, останал едва 18-ти днес в 10-километровата „класика“, е трети с 353 точки.