Науката отсече: Ла Фурия Роха ще спечели Мондила

Триумфиралият за сефте 2010 на Мондиала в Африка тим на Испания е най-вероятният световен шампион на предстоящото първенство в Русия. Това показват резултатите от изследване на Футболната обсерватория на Международния център за спортни науки (CIES) в Швейцария. В анализа под внимание са взети различни показатели от юли 2017 г. насам като например колко от използваните от селекционерите национали на съответните тимове играят редовно в клубните си отбори, доколко силни са самите им клубове и какво успехи имат през тези 10 месеца.

Тези 23 играчи, на които испанският наставник Юлен Лопетеги разчита основно, са начело най-вече заради силните резултати на Реал Мадрид и Барселона и заради това, че са записали най-много игрово време в шампионатите си от всички останали 31 финалиста - 81,1%. 

Втори по шансове за триумф в Русия е отборът на Бразилия, следван от Франция, Германия и Англия. Любопитното е, че в квалификационния цикъл за Мондиала само Англия и Саудитска Арабия са залагали единствено на футболисти, играещи в родните им първенства.