Наказание от пет мача за Анелка заради скандалния жест

снимка: БТА/AP

Нападателят на Уест Бромич Никола Анелка по всяка вероятност ще получи наказание от пет мача от Футболната асоциация в Англия заради скандалния жест по време на двубоя срещу Уест Хям, съобщават медиите на Острова.

Както е известно бившият френски национал отправи поздрав след отбелязан гол, характерен за Дюдюн – спорна фигура с крайни възгледи във Франция.

Инцидентът предизвика остри реакции във френската страна, включително и от министъра на спорта. Знакът бе припознат като фашистки и антисемистки, но Анелка се оправда, като заяви, че е посветил жеста на своя приятел Дюдюн.

Футболната асоциция въведе през този сезон нов закон, който предвижда най-малко забрана от игра в пет двубоя, ако обвиненията са за расистка или религиозна дискриминация.

През май миналата година УЕФА ратифицира проектозакон, който гарантира минимум наказание от 10 срещи. Генералният секретар Джани Инфантино пък призова отделните асоциации за приемане на същите или подобни мерки.

Единият от основните спонсори на Уест Бромич – Zoopla, вече разкри, че планира да не подновява договора си с клуба след инцидента, свързан с Никола Анелка.