ФИФА иска по-сурови наказания за черно тото

Футболистите, които участват в уговарянето на мачове, рискуват бъдещето си и своята кариера, но хората, които ги убеждават да правят това, не рискуват почти нищо, заяви шефът на сигурността във ФИФА Ралф Мутшке.

В последните няколко години десетки футболисти са наказвани да не играят доживотно в опит да манипулират крайния резултат от различни мачове. Това се случва много често в бедни клубове, където с месеци се бавят заплатите и премиите.

Разследваните случаи, в които футболисти получиха доживотни забрани да играят, са в полупрофесионалните нива на английското първенство, в елита на Австрия, както и в националния отбор на Ел Салвадор.

"Топката се прехвърля от футболистите към съдиите. Ние знаем за футболистите и можем да ги лишим доживотно от правото да играят. Трябва да вземем мерки и срещу организаторите на този вид престъпления.

Казвам го ясно - имаме нужда от съдействието на правителствата. Искаме престъпниците, които подкупват играчите, да получават доста по-сериозни и стриктни наказания. Престъпниците се движат между нас, комуникират с хората. Ние трябва да попречим на точно това.

Престъпниците не рискуват почти нищо и това е лошо. В Италия има криминално разследване и това е хубаво. Криминалното разследване не е наша работа. Не съм толкова параноичен и все още се опитвам да се наслаждавам на играта", заяви Мутшке, цитиран от БТА.