На 2 юли празнуват спортните журналисти

На 2 юли се отбелязва денят на спортните журналисти. На тази дата през 1924 година в Париж е създадена Международната асоциация на спортната преса, която днес обединява почти 150 национални съюза. Празникът се отбелязва от 1995 година по инициатива на световната организация. Първият конгрес на асоциацията е проведен от 1 до 3 юли 1924 година с участието на представители от 29 държави, като 8 от тях - Франция, Белгия, Швеция, Италия, Полша, Унгария, Германия и Австрия, се считат за страни учредителки. Уставът на организацията е приет на 22 юли 1924 година.

Определението за спортна журналистика в енциклопедиите гласи следното: това е социално значима дейност по събирането, обработката и разпространението на спортна информация чрез каналите за масова комуникация - преса, радио, телевизия, интернет. У нас съществува Българската асоциация на спортните журналисти. За никого не е тайна, че българинът обича спорта, а той от своя страна се отплаща с много емоции и поводи за национално самочувствие.

На пръв поглед да отразяваш спорта, се счита за леко несериозна работа. Има далеч по-социално значими теми. Спортът обаче е особен феномен. Заради него са избухвали войни с много жертви. На футболен мач между Цървена звезда и Динамо Загреб избухна кръвопролитието в бивша Югославия. Заради спорта пък са спирали войни. На всички тези събития неизменно са били наши колеги. 

В окото на бурята не е лесно. Доста колеги си отидоха от този свят съвсем млади. Като Петя, Любо Тасков, Свилен, Кольо Стоянов и Ефрем, светло им небе! Платиха с живота си страстта към спорта и към истината. Да си спомним на този ден за тях! И да вдигнем наздравица за тези, които водят ежедневна битка на първа линия.