МВР даде подробно инфо за нечовека, който почти уби полицайката

Директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов даде нарочен брифинг относно задържания фен на Левски, внесъл бомбичка по време на двубоя между „сините“ и ЦСКА, която нарани сериозно служител на МВР:

„Дрехите, бомбата и маската са му дадени от непознато за него лице. Обвиняемият е с определена мярка задържане под стража 72 часа, която изтича в понеделник. Прокурорът ще иска налагане на постоянна мярка задържане под стража.

Искам да благодаря на колегите от СДВ, колегите от отдел разследване, които в този кратък срок успяха да установят и издирят извършителя на това тежко деяние. Те работиха неуморно денонощно без прекъсване. Съгласувахме действията с тях.

Вследствие на взривяването на пакета на вратата имаше пострадали. Единият служител имаше опасност да изгуби зрението си. Феновете от сектор „Б“ бяха изведени един по един. Бяха задържани около 40 души.

Извършвахме оперативни беседи. Получихме сигнали от различни източници. Тези сигнали бяха проверени.

В петък следобед бяхме установили неговата личност. Лицето беше предприело укриване. Не беше намерен на адреса, който обитава.

Разговаряхме с него. Вчера той се появи в СДВР с адвокат и призна. Първите му думи бяха, че съжалява за стореното. Той е фен на Левски, който посещава футболни срещи на футболния отбор. Досега не го бяхме засичали в излъчването на противообществени прояви. Той няма обяснение защо го е направил. Твърди, че бомбата му е дадена от непознато за него лице и той я е хвърлил по пистата, което няма как да стане, защото пистата е пред сектор Б.

Фенското мислене и поведението им нямат логично обяснение. Ако не беше стъклопакетът, сега можеше да говорим за съвсем друго нещо. Повдигнато е обвинение за телесно увеждане на повече от 2-ма души. Наказанието е от 5 до 15г. лишаване от свобода.

Самият механизъм на вкарване на бомбата може да е по няколко начина. Може да е по време на футболната среща. Тя може да бъде направена и на място. На всяка футболна среща задържаме много фенове с пиротехника и наркотици. Проверката е щателна. Ще изясним механизма на вкарване на самата бомбичка на стадиона. Нашите колеги следят, но ако говорим за бурки или маски, самоличността на лицето може да бъде скрита и с един шал или шапка.

Навлизането на полицаи в такива случаи сме го правили, но би довело до голямо напрежение. Това затруднява идентификацията на лицето.

Информацията, която се появи за татуировката на десния крак, беше по време на срещата. Беше разпространена снимка сред нашите служители. Оказа се, че това не е въпросният извършител. Задържаното лице няма татуировки. Преглеждахме до ранните часове и се спряхме на няколко души. Вторични белези ни помогнаха да извършим проверката и да задържим извършителя. Първоначално издирвахме лице с татуировка, но това не е той. Потърсихме всички възможни адреси. За лицето не беше тайна, че сме стигнали до неговата самоличност. Той беше изключил телефона си. Казал е, че ще се укрие. Намерихме връзка с него и го убедихме да дойде в СДВР.

На “Васил Левски” ще има нови камери и нова оптична мрежа. Ще има значително подобряване на оптичната мрежа на всички стадиони в страната.

Видеонаблюдението, с колкото и лоша резолюция да е, ни помага. Изгледахме огромен видео и снимков материал, за да разрешим случая.

Много фенове изразиха съпричастност. Получихме много информация. Работата беше денонощна. Няма как да ви кажем точни способи, с които разкрихме извършителя. Той не дава описание на лицето, което му е дало бомбата. Има право да се защитава и да дава каквито иска обяснения“, завърши Иванов.